Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Vegan Vibes – Lisa Steltenpool

Bij het zien van de cover van het boek Vegan Vibes werd ik nieuwsgierig naar de ‘vegan vibe’. Ik ben opgegroeid met een vader die vegetarisch eet: geen vlees en vis, maar wel de producten ervan, zoals melk en eieren. Uit eigen ervaring weet ik dat mensen vaak hun (voor)oordeel al klaar hebben. Vegetarisch eten werd gezien als een eetpatroon voor alternatievelingen. Laat staan hoe over veganistisch eten werd gedacht. Toen ik klein was, gingen we het hele land door om een goed vegetarisch restaurant te vinden. Nu vind je op bijna elke menukaart vegetarische en veganistische gerechten. Vandaag de dag zijn er steeds meer mensen bereid om minder vis en vlees te eten. Ook steeds meer mensen kiezen voor een vegan leefstijl. Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten. Maar wat is vegan eten nu precies? Vegan Vibes ben ik gaan lezen om me te verdiepen in de wereld van plantaardige voeding.

Definitie van vegan: Vegan is een filosofie en levensstijl waarbij zo veel mogelijk – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren. Dit kan zijn voor eten, kleding of andere doeleinden.

De schrijfster van dit boek, diëtist Lisa Steltenpool, deelt haar redenen om vegan te eten, zoals haar eigen gezondheid, dierenleed en duurzaamheid. Ze voelde zich tijdens haar opleiding niet serieus genomen en liep tegen de volgende opvattingen aan ‘ Melk is goed voor elk’ en ‘Vlees maakt je sterk’. Destijds was er nog niet veel bekend over veganistisch eten, maar Lisa stond stevig in haar schoenen en ging vastberaden zelf op onderzoek uit.

Inhoud

Na de uitgebreide introductie van Lisa was ik direct geboeid om verder te lezen. Er volgen zes hoofdstukken waarin Lisa je op een toegankelijke manier laat kennismaken met plantaardig eten en waarom dat je leven én de wereld verbetert. Zo beschrijft Lisa dat je eetkeuzes invloed hebben op het leven van duizenden dieren in de vee-industrie. Hiermee opent ze je ogen voor wat er gebeurd in de vee- en zuivelindustrie. Ik vond het best schokkend om te lezen en het zet me zeker aan het denken. Er volgen informatieve hoofdstukken over het klimaat en je eigen gezondheid.

In hoofdstuk 5 leer je alles over een gebalanceerd en volwaardig plantaardig eetpatroon. Lisa laat zien, dat plantaardig eten makkelijk én vooral heel erg lekker is. Je kunt eenvoudig beginnen met vegan eten door je kip of gehakt te vervangen. Zo kan een verantwoorde vegan maaltijd ook gewoon een avg-tje zijn van gekookte krieltjes, spinazie en een kant-en-klare linzenburger. Ook heb ik geleerd dat peulvruchten het meest duurzame en gezonde alternatief zijn voor vlees. Lisa deelt tips voor vegan broodsmeersels en wat je tussen de maaltijden door kunt eten. Een groot pluspunt vind ik de handige checklist om te zien of je volwaardig eet.

Het boek is zeer compleet. Zo bevat het boek uitgebreide informatie over voedingsstoffen en mogelijke knelpunten in de plantaardige voeding. Het boek bevat een vitamine- en mineralentabel, een vegan boodschappenlijst, dagmenu’s en documentaire tips. Ook verwijst het boek naar websites en apps die je verder op weg kunnen helpen met een veganistische leefstijl.

It’s never too late to start eating well.

Vaker vegan

‘Het meest complete boek over hoe plantaardig eten je leven én de wereld verbetert’, staat op de voorkant van het boek. En volgens mij is dat helemaal waar. Echt alles staat erin. Dit boek is een mooie kennismaking met plantaardig eten en laat je zien hoe je met kleine veranderingen je eetpatroon kunt aanpassen. Op een toegankelijke manier is het fijn om meer kennis op te doen. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om veganistisch te eten. Lisa maakt er een feestje van.

Ik ben mij meer bewust dan ooit van het belang om zoveel mogelijk veganistisch te eten. Dit doe ik op mijn eigen tempo. Zo is het eten van vlees nu uitzondering in plaats van standaard. Voorheen at ik nooit peulvruchten en nu vind ik het heerlijk. Het hoeft niet allemaal in één keer. Ook als je één dag per week plantaardig eet, ben je goed op weg voor jezelf en voor de wereld. Sinds ik me meer richt op een veganistisch eetpatroon eet ik ook nog eens veel gevarieerder en kleurrijker. Lisa’s enthousiasme is aanstekelijk: Ik eet vaker vegan!

Vegan Vibes | Lisa Steltenpool | A.W. Bruna Uitgevers B.V. | o.a. te koop bij Bol.com

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo