Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Cultuur en Media / Reviews

David Attenborough: A life on our planet

Bijzonder aangrijpend, emotioneel en een urgente boodschap. De Netflix documentaire David Attenborough: A life on our planet is een reality check en moet je absoluut gezien hebben. In deze documentaire wordt stil gestaan bij de verwoestende veranderingen van onze planeet door menselijk handelen. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt over de impact van de mens op de natuur. Als we doorgaan op de huidige manier is er dan een wereld waarin we kunnen leven?

Levende legende

Een levende legende met een stem die je herkent uit duizenden en waar je wel naar moét luisteren. De 93-jarige Sir David Attenborough staat voor het eerst stil bij de beslissende momenten in zijn leven als bioloog en de verwoestende veranderingen van onze planeet. Attenborough is vooral bekend om zijn vele bekroonde natuurdocumentaires zoals Life on Earth, een portret van de levende wereld. Attenborough noemt A life on our planet zijn ‘getuigenverslag’: “Ik had een buitengewoon leven, maar pas nu waardeer ik het echt. Deze film is mijn getuigenverklaring en mijn visie op de toekomst over hoe we onze grootste fout maakten en hoe we het nu nog kunnen veranderen.”

From wonderland to waste land

De statistieken laten zien dat onze leefomgeving een tikkende tijdbom is. Onze generatie staat voor de grootste uitdaging voor het leven op aarde. Attenborough vertelt een nuchter verhaal over het samenvallen van de toename van de wereldbevolking, uitstoot van CO2 en de afname van de wildernis en zijn persoonlijk leven. Er worden prachtige natuurbeelden gedeeld, maar de documentaire is ook confronterend. Je ziet neergemaaid oerwoud en levenloze oceanen. Onze intelligentie heeft onze evolutie veranderd met tot gevolg een wereld waarin we straks niet meer kunnen leven. Wij zijn verantwoordelijk voor het uitstervingsproces van de biodiversiteit om ons heen. We consumeren de aarde op, totdat er niets meer van over is. We kunnen er niet meer omheen, het is een keiharde realiteit.

In 1937 bestond de aarde uit 66 procent wildernis, inmiddels is die teruggelopen naar 35 procent

Tot slot

Volgens Attenborough hebben we onze planeet ingericht voor de mens. We hebben de wereld overspoeld, vernield en vernietigd. Onze footprint heeft de fundamenten van onze leefomgeving veranderd. Attenborough schetst een sombere toekomst als we zo doorgaan. Binnen de komende 100 jaar kan alles verloren zijn. Delen van de planeet worden onbewoonbaar en landbouwgrond is uitgeput.

Neergemaaid regenwoud en levenloze oceanen 

Gelukkig biedt Attenborough ook hoop. “Er is nog een kans om het goed te maken. We hebben alleen de wil nodig om dit te doen.” We moeten de wereld weer wild maken en onmiddellijk stoppen met ontbossing. Daarnaast attendeert Attenborough op duurzame energie van zonlicht, wind, water en aardwarmte. Hij noemt plantaardige voeding, prijst ’s werelds grootste zonneboerderij in Marokko en het herbebossingsproject in Costa Rica. Nederland krijgt ook een compliment: in ons dichtbevolkte land halen de boeren het meeste uit elke hectare, terwijl er minder water en pesticide wordt gebruikt. We moeten de wereld weer wild maken.

De documentaire begint en eindigt in de spookstad Tsjernobyl, waar een ongeluk met een kernreactor een einde aan de menselijke bewoning heeft gemaakt. Tegenwoordig is de verlaten stad overwoekerd door bomen en is de stad ingenomen door dieren. “Met of zonder ons, de natuur zal wel weer opkrabbelen”, aldus Attenborough. “Van de mensheid kan ik dat nog niet zeggen. Dit verhaal gaat niet over het redden van de planeet, maar over het redden van onszelf.”

David Attenborough: A Life on Our Planet | Netflix | 2020

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo