Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Natuur / Producten / Reviews

Schoon water

Bij schoon water denk je vast meteen aan drinkwater. Maar schoon water is voor veel meer zaken van groot belang. Zo gebruiken we water om gewassen te besproeien voor de voedselproductie, maar bijvoorbeeld ook om in te zwemmen. Schoon water is essentieel voor de mens, dier en natuur.

Wat is schoon water?

Bij schoon water draait het om gezond water van goede kwaliteit. Dit is water met zuurstof, zonder stoffen die er niet in horen, zoals bestrijdingsmiddelen, rioolafval of medicijnresten. Schoon water is geschikt voor de bereiding van kraanwater. In schoon water groeien waterplanten, zwemmen vissen en rondom het water leven allerlei dieren. Het water mag niet te troebel zijn, omdat waterplanten licht nodig hebben om te groeien.

Viezer dan gedacht

Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat onze rivieren, vijvers, sloten, plassen en kanalen veel viezer zijn dan gedacht. Veel water in Nederland is troebel en slechts 1/5e deel van het water is schoon. Dat komt omdat er veel voedingsstoffen in het water zitten waardoor algengroei ontstaat, maar een andere oorzaak van troebel water is afval of een verstoorde biodiversiteit. Omdat ik schoon water in Nederland belangrijk vind, deed ik mee met het landelijk onderzoek naar onze waterkwaliteit ‘Watermonsters‘.

Water is life & clean water means health

Watermonsters

Onderzoek door burgers geeft een goede indicatie van de ecologische toestand van onze kleine wateren. De overheid meet weinig in de kleine wateren. Op veel plekken in Nederland worden beekjes, sloten, grachten en andere kleine wateren niet regelmatig gemeten, terwijl dit belangrijk is om te weten wat de kwaliteit van het water is. Door de metingen van honderden vrijwilligers, komt er meer data beschikbaar. Bij sterk vervuild water kunnen dan maatregelen worden genomen. Die maatregelen zijn belangrijk. Als het water in Nederland verder vervuilt, wordt het bijvoorbeeld steeds duurder om drinkwater te zuiveren. Om het water in Nederland schoner te maken, moeten we dus op meer plekken meten hoe de waterkwaliteit is. Ook in wateren die niet standaard door de overheid gemeten worden. Zo meet ik de waterkwaliteit dicht bij huis.

Goede waterkwaliteit is belangrijk voor iedereen in Nederland. Daar kan je zelf ook iets aan doen, in je tuin, de keuken en tijdens het douchen.
Natuur & Milieu

Burgeronderzoeker

Ik ontving een WatermonsterMeetkit waarmee ik, samen met mijn twee burgeronderzoekers, een meting heb gedaan in de sloot achter onze tuin. In het najaar wordt een kort rapport met de resultaten van het onderzoek verwacht. Rondom huis kun je zelf bijdragen aan de kwaliteit van het water, bijvoorbeeld door je tuin te vergroenen, geen restjes eten, medicijnen, frituurvet of verf door de gootsteen te gieten. Geen bestrijdingsmiddelen in de tuin te gebruiken en zuinig om te gaan met water.

Volgend jaar wordt het onderzoek herhaald met nog meer burgeronderzoekers. Via onderstaande website kun jij je WatermonsterMeetkit aanvragen.

https://watermonsters.natuurenmilieu.nl/

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo