Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Brain Energy

brain energy header

Een revolutionaire kijk op psychische klachten

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat één op de tien mensen leidt aan psychische aandoeningen. Vermoedelijk ligt dit getal veel hoger. Maar wat zijn de oorzaken? En waarom is behandeling van psychische problemen zo moeilijk? In Brain Energy vat Harvard-psychiater dr. Christopher M. Palmer de bestaande kennis samen in één theorie: psychische stoornissen zijn stofwisselingsstoornissen in de hersenen.

Voorkomen is beter dan genezen

Waanzin, krankzinnigheid, stress, angst, depressie, verslaving en zelfmoord zijn slechts een kleine greep uit de mogelijke psychische aandoeningen die steeds vaker voorkomen. Toch heerst hier nog een taboe op. En daar weet ik alles van. Na de geboorte van mijn jongste zoon zat ik alles behalve op een roze wolk. Een lange tijd heb ik mijn klachten ontkent, niet alleen voor anderen maar ook voor mijzelf. Ik schaamde mij en wist niet wat ik eraan moest doen.

Psychische stoornissen kunnen een verwoestende invloed hebben. Denk maar aan sociale isolatie en ontwrichting van de opleiding of carrière. Bovendien heeft het niet alleen invloed op de persoon zelf, maar op het hele gezin. Niet alleen de behandeling is belangrijk. Want als je weet waar die klachten vandaan komen, kunnen ze wellicht voorkomen worden.

Wat kun je verwachten van Brain Energy?

Allereerst geeft Brain Energy een bespreking van waar we ons momenteel bevinden op het vlak van psychologische gezondheid. De verschillen tussen de normale psychische staat en psychische stoornissen worden uitgelegd. Daarna wordt er dieper in gegaan op de psychische stoornissen waaruit duidelijk wordt dat er een enorme overlap is in symptomen en worden verbanden gelegd.

De schrijver baseert de Brain Energy theorie op veel wetenschappelijk onderzoek. Ondanks dat de schrijver probeert om de theorie zo simpel mogelijk uit te leggen, vind ik het tweede deel af en toe toch lastig te volgen. De samenvatting van de hoofdstukken is dan wel duidelijk aan de hand van vergelijkingen met bijvoorbeeld een auto. Het derde hoofdstuk noemt volop oorzaken en oplossingen. Onze westerse leefstijl met verkeerde voeding, te veel stress en te weinig beweging speelt een hoofdrol en vond ik het meest interessant. De grondoorzaak van geestesziekte is niet slechts een kwestie van genen of een chemische onbalans, maar eerder de hoeveelheid energie die beschikbaar is voor je hersenen. Door de oorzaak van de aandoeningen te kennen, komen betere remedies dichterbij.

Iedereen met psychische problemen kan dit boek gebruiken. Brain energy is een must-read voor iedereen met interesse in de oorsprong van psychische klachten

Brain energy | Christopher M. Palmer | Uitgeverij Lucht

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo