Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Er op Uit / Kids / Musea

Openluchtmuseum Bokrijk

bokrijk openluchtmuseum

Net over de grens in België vind je Bokrijk, een prachtig domein waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen. Bokrijk is met name bekend om het Openluchtmuseum Bokrijk waar je kennis maakt met het Vlaamse leven van meer dan een eeuw geleden. Mijn mannen en ik beleefden een heerlijke dag in deze unieke historische setting waar we onder andere historische volksspelletjes speelden en creatief aan de slag gingen met workshops in het atelier. In deze blog vertel ik je meer over het openluchtmuseum én een unieke fietsbeleving.

De grootste gratis openluchtspeeltuin van Vlaanderen

Vanaf onze vakantie accommodatie is het een klein half uurtje rijden naar Bokrijk. We parkeren onze auto op Parking 1 vlakbij de ingang van het Openluchtmuseum en de Speeltuin. Megaglijbanen, schommels, een dradencircus, een doolhof en spectaculaire kabelbaan. De speeltuin is giga groot en voor elke leeftijd zijn er leuke speelmogelijkheden. Het is een heerlijke plek die met mooi weer ongetwijfeld druk bezocht wordt. Ook fijn, deze speeltuin is dagelijks geopend en gratis te bezoeken. Nadat de jongens uitgeraasd zijn, gaan we het Openluchtmuseum in.

Een interactief doe-museum

Als je het Openluchtmuseum Bokrijk in wandelt, lijkt het net alsof je terug gaat in de tijd. Het museum is ontzettend ruim opgezet en bestaat uit vier delen. Als je niets wilt missen, volg dan de Bokrijk wandelroute. Wij besluiten echter om op de bonnefooi het museum te ontdekken. Vanaf de ingang lopen we eerst het gedeelte Kempen in. In dit deel van het museum maak je kennis met het boerenleven van een eeuw geleden. Eén van de eerste dingen die we zien is een oude molen, huisjes en boerderijen. Bij de speelschuur kun je traditionele volksspelletjes spelen, zoals kegelen en steltlopen. De jongens willen alles uitproberen dus we brengen hier wel een tijdje door.

Buiten komen we een herder tegen met een schaapskudde en lopen we verder naar het atelier. Mijn jongste zoon timmert zelf een vogelhuisje. Er was even wat verwarring toen hij de “nageltjes” in het hout moest timmeren. Altijd leuk die kleine taalverschillen. Mijn oudste zoon ging aan de slag met een bijenhotel. “Mogen we dit echt mee naar huis nemen?” Trots hebben ze hun werkjes mee naar huis genomen.

Een unieke historische setting

Met gemak halen we onze dagelijkse 10.000 stappen wandelen in Openluchtmuseum Bokrijk. Voor kleine kinderen zijn de afstanden best groot. Je ziet dan ook veel ouders met een bolderkar voor de kleintjes. Je kunt ook een ritje maken met de huifkar vanaf de museumshop. Hiervoor dien je een klein bedrag te betalen. Van al dat wandelen, krijgen we trek. We nemen plaats in de herberg Sint Gummarus waar we genieten van Limburgse vlaai.

Onderweg naar de sixties komen we een hindernissenparcours tegen. Natuurlijk hangen de jongens al in de touwen voordat we er erg in hebben. In het sixties dorp kijken de jongens hun ogen uit. “Zag een televisie er echt zo uit?” Op dit soort momenten besef ik des te meer hoe snel de tijd gaat. We wandelen door een huis dat volledig is ingericht in de jaren zestig. Als we weer verder gaan, komen we een verkleedschuur tegen. De jongens stonden niet te springen, maar speciaal voor mama hebben ze zich toch verkleed. Zijn ze niet schattig?

Fietsen door het Water

Bij de ingang van het Openluchtmuseum Bokrijk kun je fietsen huren. Het is wel verplicht om je fiets vooraf te reserveren. En dat is zeker aan te raden, want er wacht een unieke fietsbeleving op je. Je kunt hier namelijk ‘Fietsen door het Water’. Het fietspad leidt je dwars door een vijver, helemaal van de ene oever tot aan de andere. In het midden staat het water aan weerszijden op ooghoogte. Een mooi en uniek zicht op de natuur. Ondanks de naam van dit fietspad is het ook toegankelijk voor wandelaars en joggers. We fietsten een route van ongeveer 7 kilometer rondom het museum, langs een observatiebunker en dwars door het water. Als je een bezoek brengt aan Bokrijk, trek er dan gerust een dag voor uit. Het is een heerlijke dag uit voor het hele gezin.

Lees ook

24 uur in Ieper
Mountainbiken in Valkenburg
Hotel Kasteel ter Worm

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo