Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Boekreview: Complexe emoties

pete walker complexe emoties

Veel mensen denken dat ze altijd blij en gelukkig moeten zijn en altijd in staat moeten zijn om boven hun negatieve emoties te staan. Maar ons brein is niet gemaakt om je altijd maar blij te voelen. We zijn in staat om een grote waaier aan emoties te voelen. Toch willen we ze het liefst niet echt ervaren, zeker niet als het negatieve emoties zijn. Maar die emoties verdwijnen niet door je kop in het stand te steken. Het boek ‘Complexe emoties‘ is een uitnodiging om te ontdekken hoe je op een gezonde manier kan reageren op emoties die je liever vermijdt of onderdrukt.

Opkroppen van emoties zorgt voor stress

Gevoelens vertellen ons hoe en in welke mate iets belangrijk voor ons is. Maar als we geen aandacht aan onze gevoelens besteden, hoopt die energie zich op. En die opgehoopte emotionele energie is stress en niet goed voor je gezondheid. Bijvoorbeeld teveel eten kan een oorzaak zijn van opgekropte emoties die zich onbewust gaan uiten. Zelf heb ik jarenlang geprobeerd om mijn emoties weg te eten, maar helaas verdwijnen die sombere gevoelens niet op een magische wijze. Mijn interesse in dit boek was dan ook gauw gewekt.

Een gids voor emotionele gezondheid

Het boek Complexe emoties is ontstaan uit de persoonlijke strijd van de schrijver Pete Walker. Pete is psychotherapeut en gespecialiseerd in het helpen van volwassenen die in hun jeugd getraumatiseerd zijn. Pete Walker is ervan overtuigd dat we met een opvoedingscrisis te maken hebben. Met name Westerse ouders zouden het contact met hun emotionele deel van hun opvoedingsinstincten zijn kwijtgeraakt. Vanaf het eerste hoofdstuk boeit het boek mij. Niet alleen om terug te blikken op mijn eigen jeugd, maar ook om deze kennis mee te nemen in de opvoeding van mijn kinderen.

Het boek Complexe emoties gaat veel in op de tekortkomingen in de kindertijd waardoor er een gebrek aan (zelf)liefde is ontstaan. Niet verrassend dat fysieke mishandeling en verwaarlozing aan bod komen, maar het gaat ook over emotionele afwezigheid van ouders. Hierdoor kun je manieren ontwikkelen om de goedkeuring van anderen te krijgen. Je gaat bijvoorbeeld pleasen, je bent extreem perfectionistisch of je ervaart faal- en/of verlatingsangst.

Moeilijke thema’s en herkenbare onderwerpen

De auteur behandelt moeilijke thema’s, maar deelt het op in gemakkelijk verteerbare brokken. Het is goed geschreven en zeer herkenbaar en behandelt onderwerpen als verdriet, vergeving en zelfliefde tot in detail. Het is een nuttig boek over het helpen van mensen die in hun kindertijd beschadigd zijn geraakt. De bespreking van deze lastige onderwerpen ontaardt nooit in een zeurderige toon, maar is informatief en leerzaam. Maar ik vond niet alles aan dit boek even leuk. Zo staan er veel citaten en gedichten in het boek en de geestelijke ervaringen van de auteur die mij persoonlijk niets deden. Complexe emoties heeft mij ervan overtuigd dat je gezondheid op bijna elk niveau verbetert als je geen strijd meer voert met je gevoelens. Door écht te voelen, kunnen we ons leven verrijken.

Complexe emoties | Pete Walker | AnkhHermes | ISBN 9789020221275

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo