Elke ouder zal zeggen dat een kind gezond met media moet opgroeien. Maar in de praktijk blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Voorheen speelden mijn kinderen het merendeel van de dag buiten, maar met name mijn oudste zoon van net negen jaar wil het liefste gamen. Als ouder heb ik vragen over hoeveel beeldschermtijd gezond is mijn kinderen. Er zijn zoveel verschillende meningen over hoeveel schermtijd goed is. Ook vind ik het lastig om het goede voorbeeld te geven, want ik pak zelf ook regelmatig mijn telefoon of laptop erbij.
Elk kind en iedere situatie is anders
Voor de meeste jonge kinderen zijn tablets en telefoons de gewoonste zaak ter wereld. Kijk in menige horecatent om je heen en je ziet de kleinste kinderen voor een beeldscherm zitten. Maar ook op de basisschool wordt steeds meer gebruik gemaakt van computers. Ze kunnen zelf lezen wat er op het scherm staat en ze leren het toetsenbord te gebruiken.
Jonge kinderen tot en met zes jaar besteden gemiddeld zo’n honderd minuten per dag aan digitale media. Ze kijken televisie, maar maken ook gebruik van tablets en telefoons. En dat is veel meer dan het uurtje per dag dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Meer informatie over opgroeien met media vind je op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.
Iedere dag gamen
Het is fijn om een maximale beeldschermtijd te hebben, maar het is ook belangrijk om zelf te bepalen wat jou goed lijkt voor je kind. De juiste hoeveelheid verschilt namelijk per kind. Dit hangt af van de leeftijd, maar ook de ontwikkelingsfase en het karakter van je kind. Ieder kind en elke situatie is anders.
Mijn zoon van negen jaar ontdekt steeds meer zelf wat hij leuk vindt. En daar kan ik kort en krachtig over zijn: Fortnite. Deze game heeft een leeftijdsindicatie van 12 jaar en ouder. Dit komt omdat het schietspel draait om het overleven van personages. Maar in de praktijk is mijn kind lang niet de enige die het speelt. Sterker nog, op basisscholen is het spel erg populair. De leeftijdsindicatie is een advies en natuurlijk bepaald je als ouder of je deze aanhoudt of niet.
Een goede balans tussen beeldschermtijd en bewegen
Wat ik zelf belangrijk vind, is voldoende balans tussen mediagebruik en andere activiteiten, zoals spelen, sporten en een goede nachtrust. Mijn jongens voetballen vier keer in de week en dan mag er heus ook wel gegamed worden. Het is ook deze leeftijd ook een goede sociale activiteit om plezier te hebben met elkaar. Maar gamen doen we niet in de ochtend voor school of na het avondeten. Ook blijf ik in de buurt. Ik loop af en toe langs en kijk of luister mee. Bij ons thuis werkt het beste om hier samen met onze kinderen afspraken over te maken. Ik denk dat het verbieden of het toepassen van te strenge regels over beeldschermtijd juist een averechtse werking heeft. En ja, last but nog least, natuurlijk helpt het om zelf het goede voorbeeld te geven.
Header: Pexels