Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Reviews

Onze biologische klok

alarm smartphone wekker

Goede slaap is onmisbaar voor een gezonde leefstijl. Maar in onze moderne samenleving is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Meer dan 80% van de wereldpopulatie leeft in een vervuilde omgeving, één op de vijf werknemers in Nederland werkt in avond- of nachtdiensten en er is 24/7 vraag naar goederen en diensten. Al deze factoren hebben invloed op je biologische klok en daarmee ook je gezondheid.

Handig en belangrijk voor je gezondheid

Voor een gezond leven is het belangrijk dat je op tijd eet, drinkt en slaapt. Veel processen in ons lichaam volgen een dagelijks ritme van 24 uur, bijvoorbeeld je slaap en waakritme. Dit ritme wordt bepaald door je biologische klok. Hartstikke handig en belangrijk dus, maar helaas is die klok ook gevoelig voor verstoringen. Te weinig slapen of niet goed slapen kan voor zo’n storing zorgen. Misschien herken je het wel van een jetlag na een verre reis. Je hebt dan even tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe ritme.

Verstoringen van je biologische klok

Het is geen probleem als je biologische klok af en toe stoort. Maar helaas zijn er door de manier waarop we leven steeds meer dingen die de biologische klok verstoren. Voor de mens, maar ook voor dieren en planten. Zo blijkt volgens de Gezondheidsdienst dat werken in ploegendiensten de kans op slaapproblemen, diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt. En door verlichting van straatlampen en tuinbouw komen bijvoorbeeld sommige dieren te vroeg uit hun winterslaap.

Het gezond houden van je biologische klok

Momenteel zijn er diverse experts onder de noemer BioClock bezig met onderzoek hoe we onze biologische klok gezond kunnen houden in de moderne maatschappij. Onderwerpen als werken in ploegendiensten, tijdstip van bewegen, optimale tijden voor immuuntherapie bij kanker, lichttherapie bij depressie en de gevolgen van lichtvervuiling op insecten komen aan bod.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat je met je manier van leven de gezondheid van je biologische klok positief kunt beïnvloeden. Hierbij geef ik je een aantal tips:

  • Zorg voor (dag)licht in de ochtend.
  • Dim je verlichting in de avond en wees voorzichtig met beeldschermen
  • Beweeg voldoende overdag
  • Houd een vast ritme aan door op vaste tijden naar bed te gaan en ’s ochtends op te staan
  • Eet op vaste tijden en niet teveel in de avond

Je biologische klok heeft baat bij een vast ritme. Dat is voor nu misschien wel de belangrijkste boodschap. Ik blijf natuurlijk nieuwsgierig naar de uitkomsten van de onderzoeken van BioClock.

Doe de SlaapCheck voor advies om je slaap te verbeteren

Leestips

Afbeelding: Pexels

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo