Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Positieve gezondheid

Wat versta jij onder gezondheid? Uit onderzoek blijkt dat het mensen niet alleen gaat om hun lichamelijke gezondheid. Vooral een betekenisvol leven vindt men belangrijk. Voel je je gelukkig? Kun je je voldoende redden? Is er medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Positieve gezondheid gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt op de manier die bij jou past.

Wat is positieve gezondheid?

Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de gezondheidszorg doorgaans wel op. Onze zorg is grotendeels ingericht op het oplossen van klachten en gezondheidsproblemen. Positieve gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar het vermogen om met het leven om te gaan.

Positieve gezondheid heeft een brede kijk op gezondheid die bijdraagt aan het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Lange tijd werd gezondheid vooral gezien als afwezigheid van ziekte, maar dit beeld verandert de laatste jaren sterk. Het gaat steeds meer om de veerkracht van mensen om zich aan te passen aan wat zich in het leven voordoet.

Een brede kijk op gezondheid

Tot nu toe hebben we in de gezondheidszorg altijd gekeken naar wat iemand niet meer kan. Positieve gezondheid richt zich op wat iemand wél kan, belangrijk vindt en eventueel wil veranderen. Bovendien gaat het niet alleen om lichamelijke kanten van gezondheid, maar ook het vermogen om je aan te passen, mentaal welbevinden, eigen regie nemen, veerkracht en zingeving.

In de kijk van positieve gezondheid wordt hulpverlening vervangen door coaching. Wist je dat het overgrote deel van de klachten die worden besproken in de huisartspraktijk geen medische oorzaak hebben? Een gesprek met je huisarts kan dan ook tot een verrassende uitkomst leiden, omdat je er achter komt dat achter je gezondheidsklacht een heel ander probleem schuilgaat. Je wordt gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan met wat jouw gezondheid of geluk in de weg staat.

Om je hierbij te helpen, is een gesprekinstrument ontwikkeld. Het helpt je om zelf na te denken over hoe het met je gaat, wat je wil veranderen en wie of wat er nodig is in jouw omgeving om dat te bereiken. Door de vragenlijst online of op papier te beantwoorden kom je tot een score in ‘een spinnenweb’. Dit spinnenweb is een weergave van jouw gezondheid op het moment dat je het gespreksinstrument gebruikt. Ik ben er van overtuigd dat we met deze brede en persoonlijke kijk op gezondheid meer bereiken. Immers, de beste raadgever ben je zelf.

Lees meer over positieve gezondheid op de website van het Institute for Positive Health

Afbeelding: Pexels.nl

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo