Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Tips voor beter slapen

Slapen doen we allemaal, maar een goede nachtrust is niet vanzelfsprekend. Gemiddeld genomen komen wij Nederlanders wel aan onze uurtjes slaap, maar de kwaliteit daarvan is lang niet altijd goed genoeg. Maar liefst één op de vier een slaapprobleem, met vergeetachtigheid, verminderde concentratie en een slechter humeur tot gevolg. Slapen is de basis voor je fysieke, mentale en emotionele herstel en welzijn en dus eigenlijk het fundament voor alles wat je doet. Ik geef je graag tips voor beter slapen.

Geef rust en ontspanning prioriteit

Een goede nachtrust zou bovenaan je prioriteitenlijstje moeten staan. Geef rust en ontspanning dan ook prioriteit. Niet alleen door eerder naar bed te gaan, maar zorg ook voor rustmomenten gedurende de dag. Lunch bijvoorbeeld niet achter je bureau of neem eens tien minuten de tijd om je gedachten op een rijtje te zetten. Vraag eens aan collega’s of ze goed hebben geslapen en maak slapen zo onderwerp van gesprek. Zelf vind ik het heerlijk om ’s ochtends vroeg even alleen en buiten te zijn. Zo start ik mijn dag zonder verwachtingen en verplichtingen en kan ik mijn gedachten even op een rijtje zetten. Wat mij betreft heeft de morgenstond goud in de mond, maar ik ben dan ook een geboren ochtendmens.

Natuurlijk slaapritme

Het is vast niet altijd mogelijk, maar het heeft voordelen om elke dag rond dezelfde tijd onder de wol te kruipen. Dit geldt voor doordeweekse dagen en in het weekend. Misschien verheug je je wel op lekker lang uitslapen op zaterdag, maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet zo gezond is? Teveel slaap kan weer voor dezelfde klachten zorgen als te weinig slaap. En natuurlijk is het ook belangrijk om regelmatig te sporten, gezond te eten en beeldschermen te vermijden voordat je naar bed gaat.

Je slaapkamer als oase van rust

Heel bewust kies ik ervoor om geen televisie in mijn slaapkamer te hebben. Het interieur van de slaapkamer is veelal wit en straalt rust uit. Ook geen rommeltjes en tierlantijntjes op de kamer die voor afleiding kunnen zorgen. Wel heb ik soms een notitieboekje op mijn nachtkastje liggen. Als ik pieker of bang ben om iets te vergeten, schrijf ik het op zodat ik er niet meer aan hoef te denken.

Om beter te slapen is je lichaam gebaat bij een frisse slaapkamer. Zo slaap eigenlijk altijd met een raam open. Wat ook kan helpen is een ergonomisch hoofdkussen en een goed matras, zoals een koudschuim matras van Yousleep. Een goed matras en ergonomisch hoofdkussen bieden jouw lichaamshouding een goede ondersteuning.

Beter slapen kun je leren

Goed slapen is belangrijk om je dag met plezier te beginnen en om te kunnen gaan met tegenslagen. Gelukkig kun je zelf veel doen om beter te slapen, zoals een natuurlijk slaapritme, voldoende beweging, gezond eten, geen televisie of cafeïne houdende dranken voordat je naar bed gaat en het verbeteren van je slaapplek. Als je je bewust wordt van het belang van een goede nachtrust dan is het de investering zeker waard!

Foto: Fems Fotografie

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo