Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Nederlanders eten steeds gezonder

gezond eten

Nederlanders zijn de afgelopen jaren gezonder gaan eten en drinken. Dat blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder dranken met suiker, zoals frisdrank en sap.

Stappen in de goede richting

Deze verbeteringen blijken uit het onderzoek voor zowel kinderen als volwassenen van toepassing. Hoewel er een verbetering is, houden de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding. In deze richtlijn heeft de Gezondheidsraad op een rij gezet welke voedingsmiddelen voor een beter gezondheid kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het advies om voldoende groente en fruit te eten of volkorenproducten.

Over de Voedselconsumptiepeiling

Met de Voedselconsumptiepeiling brengt het RIVM het voedingspatroon onder ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in kaart. De Voedselconsumptiepeiling geeft inzicht over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken en koppelt dit aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals aan de slag voor gezonde voeding en duurzaam en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek.

Conclusies uit de Voedselconsumptiepeiling

Flinke stijging groente en fruit
Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling blijkt dat Nederlanders meer groente per dag eten. Waar het aantal gram in de VCP over 2007 – 2010 op 128 gram per dag stond, en in 2012 – 2016 op 135 gram, stijgt het aantal gram groente nu door naar 163 gram. Het percentage volwassenen dat dat aan de richtlijn voor groente voldoet, verdubbelt daarmee naar 29%. Bij de vorige peiling was dit nog 16%. Ook de fruitconsumptie per dag stijgt door: van 103 naar 117 en nu 129 gram per dag.

Minder vlees en suikerhoudende dranken
Tegelijkertijd aten Nederlanders fors minder rood en bewerkt vlees: vergeleken met de meting in 2007 – 2010 ruim 20% minder. Ook is er een daling te zien in de hoeveelheid gedronken suikerhoudende dranken (zoals frisdranken of vruchtensappen). Zo daalde het aantal gram per dag van 382 in 2012 – 2016 naar 240 gram nu. Er wordt meer thee en water gedronken.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo