Zoeken...
TOP
Gezondheid Leefstijl Sport Wandelen

Wandel tijdens je Werk-dag

Wandelnet organiseert op donderdag 8 april de Wandel tijdens je Werk-dag om werknemers en werkgevers bewust te maken van de gezondheidsvoordelen van bewegen tijdens werk. Sinds 2015 is dit een nationaal evenement. Vorig jaar liepen duizenden mensen van huis naar werk en dit jaar wordt iedereen opgeroepen om (een deel van) de afstand lopend af te leggen tijdens je werkdag.

Onvoldoende lichaamsbeweging brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Toch hebben veel Nederlanders, waaronder ik, een zittend beroep. Dat is een groot probleem, onderstreept hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Volgens hem houdt je hiermee niet alleen je lijf fit, maar ook je brein: “Lopen bevordert de creativiteit, verlaagt je stressgevoel en verhoogt je productiviteit”.

Regelmatig een blokje om is goed voor lichaam en geest

Betekent dit dat je naar een andere stad of zelfs provincie moeten lopen? Uiteraard is het niet voor iedereen haalbaar om de hele afstand naar het werk te lopen. Daarom tellen alle stappen mee. Nee, natuurlijk niet. Iedereen wandelt tijdens een (thuis)werkdag. Als is het voor een kopje koffie. Daarnaast kun je proberen om manieren te zoeken waardoor je aan meer beweging komt. Parkeer eens wat verder weg dan normaal, loop van je huis naar de trein, van de bus naar je bureau óf helemaal van je voordeur naar de kantoordeur. Daarnaast zijn er ook tijdens je werk allerlei mogelijkheden om meer te wandelen: een wandelend telefonisch overleg, even een rondje lopen tijdens de lunchpauze of tussendoor een frisse neus halen. Zo maak je toch wat extra kilometers.

Max verstappend

Eén dag Wandel tijdens je Werk-dag is natuurlijk een begin. Het gaat om bewustwording. Om je hierbij te helpen, kun je de gratis app Ommetje van de Hersenstichting downloaden. Met de Ommetje-app word je gestimuleerd en gemotiveerd om in beweging te komen. Bovendien kun je met vrienden, familie of collega’s een groep aanmaken en elkaar uitdagen.

Test op Hoewandeljij.nl wat voor type wandelaar jij bent!

Uit mijn test kwam : Max verstappend, oftewel ik stap stevig door tijdens mijn vertrouwde rondje. Het liefst op vaste tijden, dat geeft mij houvast om elke dag te wandelen. Wandelen en gezondheid zijn voor mij belangrijk, het is brandstof om weer op te laden. Uit onderzoek van Wandelnet (januari, ‘21) blijken bijna alle respondenten (96%!) te wandelen tijdens hun (thuis)werkdag. 22% van de ondervraagden geeft als voornaamste redenen om te gaan wandelen, uitdaging en prestatie (aantal stappen of sneller rondje). Ruim de helft (56%) van de respondenten wisselt haar pantoffels of gewone schoenen in voor echte sport- of wandelschoenen. Een derde geeft aan vaak voor eenzelfde lap (rondje) te gaan. Een derde logt voor de wandeling in op een app zoals Strava, Ommetje of Runkeeper. Eveneens een derde houdt het aantal stappen precies bij via een stappenteller of andere app. En net als een echte coureur, wordt de wandeling meestal (77%) alleen afgelegd. Zo maak je pas echt een vliegende ronde!

Copyright afbeeldingen: Hoewandeljij.nl

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit