Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Persoonlijk

Afvallen 2.0

Geen 360 graden anders, maar back to basic en gewoon gezond!

Eén kilo per week, oftewel 16 kilo’s afvallen voor de feestdagen in december. Dat is één van mijn nieuwe doelen voor het komende half jaar. Alweer afvallen ja. De kilo’s hebben me helaas weer gevonden en zijn blijven plakken. Mijn doel was altijd alleen gericht op het omlaag krijgen van het getal op de weegschaal. Ik weet inmiddels dat ik me beter kan focussen op andere doelen, zoals me zelfverzekerd voelen als ik in de spiegel kijk. Ik ben aangekomen en niet tevreden met mijn lichaam als ik in de spiegel kijk, maar de belangrijkste reden is dat ik me niet meer zo fit en/of energiek voel als dat ik graag zou willen. Dát is mijn intrinsieke motivatie en belangrijkste doel.

Verander uit liefde voor jezelf

Vroeger keek ik met haat naar mijn lichaam. Ik heb mezelf altijd minacht en met mijn uiterlijk geworsteld. Dat heeft mijn leven beïnvloed. Ik baal van de extra kilo’s. Ze zitten me in de weg. Ik heb het nog niet aangedurfd om op de weegschaal te staan, maar dat hoeft ook niet. Mijn broeken zitten te strak dus ik weet heus wel hoe laat het is. Desondanks hebben de extra kilo’s me afgelopen zomer niet weerhouden om van alles te ondernemen. En dus ging ik ontelbare keren met mijn kinderen van de glijbaan en liep ik in bikini in een openbare zwemgelegenheid. Iets wat ik eerder vermeden zou hebben. Ik weet dat ik hierdoor sterker ben dan ooit. Ik begin mezelf te accepteren en te houden van wie ik ben en hoe ik er nu uitzie. Juist uit die liefde voor mezelf wil ik blijven werken aan een fit en gezond lijf.

Een belangrijke eerste stap

Volgens de Consumentenbond is 0.5-1.0 kg afvallen per week een veilig doel. Het bepalen van een doel is een belangrijke eerste stap. Door doelen te stellen, daag ik mezelf uit, maar wordt het ook concreet waar ik naar toe wil werken. Het doel moet realistisch en behapbaar zijn, want onhaalbare doelen demotiveren me alleen maar. Dan is het risico groot dat ik de handdoek in de ring gooi. Ik wil er goed uitzien, maar ik hoef geen sixpack. Ik heb een stok achter de deur nodig, “Ik wil afvallen” is niet voldoende concreet en motiveert me niet.

De kilo’s die ik mezelf als doel stel, zie ik als een richtlijn. Het is niet in beton gegoten. Ik ben me heel goed bewust dat het aantal kilo’s op de weegschaal niet veel zegt over je gezondheid. Wel is het aantal kilo’s meetbaar. Het is een startpunt om je voortgang bij te kunnen houden. Ik kies ervoor om mij wekelijks te wegen, omdat het mij houvast geeft. Ik voel me hier prettig bij. Wegen hoeft namelijk niet. Als je afvalt, merk je vanzelf wel of je kleding losser gaat zitten of dat je die ene broek in een maatje kleiner weer past. Mijn voortgang houd ik ook bij door mijn centimeters te meten en ik heb foto’s van mijn lijf gemaakt om de progressie te kunnen zien.

Lees ook: Intrinsieke motivatie

Afvallen 2.0, hoe pak ik dat aan?

Voor mezelf heb ik de volgende leefregels geformuleerd die vooral gericht zijn op gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Dit plan van aanpak noem ik afvallen 2.0. Ik zie mijn aanpak niet als een dieet, maar als een manier van leven waar ik me zoveel mogelijk aan vast wil houden. Ik kies er bewust voor en blijf proberen om mijn ongezonde eetpatronen los te laten en meer gezonde keuzes te maken.

 • Bijhouden van een eetdagboek
 • Drie gezonde eetmomenten per dag
 • Gezonde tussendoortjes in de ochtend en middag bij trek of extra inspanning
 • Geen snacks na het avondeten
 • Meer water, minder cola zero
 • behalen van het weekdoel met de app SamenGezond
 • minimaal 70.000 stappen per week
 • 3x per week wandelen in de lunchpauze op werkdagen
 • elke dag 22 actieve zoneminuten met Fitbit Sense (een korte workout naar keuze zoals DISQ, Nintendo Switch Fitness Boxing of Nintendo Switch Ring Fit Adventure)
 • 2x per week naar de sportschool
 • elke dag vijf minuten hoelahoepen met Bodyhoop
 • wekelijks weegmoment

In een wekelijkse blog zal ik mijn voortgang en struggles delen.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo