Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Persoonlijk

Woerden zakt door

Stond jij stil bij bodemdaling bij de koop van je eigen huis? Je koopt een leuk huis, dat er goed uitziet. Maar hoe het met de fundering zit, weet je eigenlijk niet. Bodemdaling is niet iets waar je dagelijks bij stil staat, maar dit thema wordt wel steeds relevanter. Onze bodem daalt en dat kan voor problemen zorgen. Zo kunnen huizen verzakken of rioleringen knappen. Straten, pleinen en voetbalveldjes kunnen onder water lopen na een hoosbui. Ook komen drempels van voordeuren steeds hoger te liggen. Het dalen van de bodem zorgt dus voor schade en wateroverlast. Dit kan hoge onderhoudskosten met zich meebrengen aan wegen, waterleidingen, tuinen en funderingen van gebouwen en je eigen huis.

Tv-programma De Monitor deed de afgelopen tijd onderzoek naar de funderingsproblematiek. Zo’n één miljoen van de 7,7 miljoen Nederlandse woningen zou dreigen te verzakken.

De bodem daalt

Een groot deel van de Nederlandse bodem bestaat uit veen. Een veenbodem is een slappe bodem met veel water erin. Als je het water er uit pompt, bijvoorbeeld om de wei droog te houden, dan zakt de bodem steeds verder in. Zo is in 1000 jaar onze veenbodem maar liefst 5 meter gedaald. Met de bewustwordingscampagne ‘Woerden zakt door-kubus’ wil de gemeente Woerden haar inwoners informeren en bewust maken van het thema bodemdaling. Aan de andere kant wil de gemeente laten zien wat je als zelf kunt doen aan bodemdaling rondom je eigen huis.

Hoe ontstaat bodemdaling?

Bodemdaling heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke reden is dat we op veengrond willen wonen. In de stad drukken de zware wegen en riolering op de bodem, waardoor hij sneller daalt. Buiten de stad willen we de bodem gebruiken voor landbouw en om de wei droog te houden, pompen we het water uit de grond.

Help een handje mee

Je kunt zelf ook een handje meehelpen om de overlast van bodemdaling te verkleinen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor meer grond in en rond je huis. Koppel je regenpijp af of vang water op in een regenton. Of denk eens aan een groen dak, groene gevel of verticale tuin. Voor meer tips en informatie kun je een kijkje nemen op www.klimaatklaar.nl. Met simpele oplossingen kun jij een bijdrage leveren!

Funderingslabel

Volgend jaar krijgen alle Nederlandse woningen een funderingslabel waarmee de staat van het huis wordt aangegeven. Dit label wordt opgenomen door makelaars en taxateurs in taxatierapporten van huizen. Het funderingslabel wordt opgesteld aan de hand van dertien factoren, waaronder hoogte-, grondwater- en funderingsgegevens in risicocategorieën van A tot en met E. Een D of E label betekent niet meteen dat je huis op instorten staat, maar het geeft wel aan dat onderzoek urgent is. Ben je benieuwd welk label jouw huis krijgt? Bekijk het hier.

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo