Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Natuur / Reviews

Wildzwemmen

Buiten voel ik me gelukkig. Met een duik in natuurwater ervaar ik een ultiem gevoel van vrijheid. Zwemmen in natuurwater is avontuurlijk, geeft plezier, is goed voor je uithoudingsvermogen en voor je algehele gezondheid. Behalve de fysieke voordelen van zwemmen, kan het ook helpen bij het omgaan met stress, verdriet, pijn en verveling. Meer dan voldoende redenen om de sprong te wagen. Maar waarom doe ik het dan niet? Ik kocht het boek Wildzwemmen en liet me overtuigen hoe heerlijk, helend en gezond een frisse duik is.

Een teen in het water

Wildzwemmen is een breed begrip. Een duik in de zee, pootje baden of met water spetteren, een triatlontraining of wedstrijdzwemmen in open water, alles valt onder deze term. Voor mij betekent het zwemmen in natuurwater. “Zwemmen in de natuur is populairder dan ooit, en dankzij dit boek zul je niet aan de kant blijven staan.” Deze zin triggerde mij om dit boek te lezen. Sinds vijf december vorig jaar hangt er een wetsuit in mijn kast. Ik wilde graag zwemmen in natuurwater, maar iets hield me tegen. Het is geen angst voor de vissen die in het water zwemmen, die zijn immers banger voor mij dan ik voor hen. Maar de kou hield me wel bezig. Zwemmen in open water vraagt om enige moed en dapperheid.

Wildzwemmen vraagt van je om het prettig te vinden om je niet prettig te voelen.

Ross Edgely

In het boek ‘Wildzwemmen‘ lees ik: “Als je het water ingaat met het idee dat het koud is, dan is dat het ook. Als je accepteert dat het onprettig voelt dan gebeurt er iets magisch.” Je hoeft niet meteen het water in te springen, lees ik. Je kunt ook wennen met je voeten en jezelf de tijd geven om steeds verder je grens op te zoeken. Ik begon dan ook niet hartje winter met een koudwaterduik, maar in de lente. Ook op minder mooie dagen.

De eerste duik vond ik nog behoorlijk moeilijk. Een beetje nerveus stond ik aan de waterkant totdat ik mezelf overwon en het water inging. Ik voel een soort roes en slaakte een kreet uit van de kick. Op mijn gezicht zag je een grote grijns en ik was verbaasd dat de kou eigenlijk wel meeviel. Ik voelde me niet gewoon oké, maar verbluffend goed! Ik voelde me dapper en heb het gevoel dat ik iets bijzonders heb gedaan. In het water voel ik me ook weer even kind. Herinneringen komen boven water, zoals eindeloos bommetjes maken en in het water springen.

Koop Wildzwemmen bij je lokale boekhandel of via Bol.com

Helend voor lichaam en geest

Schrijfsters Anna Deacon en Vicky Allan delen hun liefde voor zwemmen in het wild. Ze leren andere mensen kennen die zwemmen om allerlei verschillende redenen, zoals flow en mindfulness. Voor de één is wildzwemmen een natuurlijke high en voor de ander is het therapeutisch of een ultieme mogelijkheid om de intimiteit van de natuur te beleven. Naast tips voor de beginnende wildzwemmer bevat dit boek veel persoonlijke verhalen en ervaringen van wildzwemmers. Veel wildzwemmers zien zwemmen als een soort reddingsboei voor hun mentale gezondheid. Een soort van instant mentale verlichting.

De positieve verhalen van deze wildzwemmers hebben me absoluut enthousiast gemaakt om mijn angst te overwinnen en de sprong te wagen. Ik heb ervaren hoe het voelt om het water in te gaan, mijzelf te overwinnen en iets bijzonders te doen. Zwemmen is een positieve ervaring voor jong en oud. Mijn kinderen genieten enorm van samen zwemmen. Ik ben van plan om ook dit najaar te blijven zwemmen in natuurwater.

Er is steeds meer aandacht voor de positieve effecten van wildzwemmen op de geestelijke gezondheid. De onderzoeken staan nog in de kinderschoenen, maar met dit boek weerhoudt je niets om het zelf te ervaren. Wildzwemmen leert je ook over het leven. Wildzwemmen laat je niet langer aan de zijlijn staan door angst, maar het is een zelfoverwinning en neemt je mee naar plekken waar je anders nooit was gekomen.

Wellicht ook interessant: SupBootcamp

Wildzwemmen
Anna Deacon
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021584102
juni 2021
€ 22,50

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo