Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Grip op Koolhydraten

GOK Grip op Koolhydraten

Van tellen van calorieën naar letten op koolhydraten

Anno 2019 liggen er meer dan 220.000 Grip Op Koolhydraten boeken van diëtiste Yvonne Lemmers op keukentafels en nachtkastjes. Het schaamrood staat bijna op mijn kaken, want ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder een boek van Yvonne Lemmers heb opengeslagen. Haar nieuwste boek Grip op Koolhydraten – snel & simpel, in 30 minuten op tafel trok echter direct mijn aandacht. Ik was op zoek naar koolhydraatarme recepten die snel klaar zijn. Immers, met een gezin en drukke baan heb ik doordeweeks geen tijd om uren in de keuken te staan. In dit boek ligt de nadruk op gezonde en koolhydraatarme maaltijden die makkelijk en snel te bereiden zijn. Een schot in de roos!

GOK is geen dieet, maar een leefwijze

Diëtiste Yvonne Lemmers richt zich met haar voedingsmethode en haar boeken al jaren op koolhydraatbeperkt eten. Het gaat bij de methode Grip op Koolhydraten, ook bekend als GOK, niet om een koolhydraatarm dieet, maar om een leefwijze waarin je het aantal koolhydraatrijke eetmomenten beperkt. Je sluit dus geen voedingsmiddelen zoals aardappels, brood en pasta uit, maar geniet elke dag verantwoord van smakelijke gerechten van pure ingrediënten.

De kleuren op de voorkant van het boek zijn niet uit de lucht komen vallen. De GOK-methode kenmerkt producten als groen, oranje of rood. Vanzelfsprekend staat groen voor koolhydraatarme voedingsmiddelen zonder kunstmatige zoetstoffen, oranje voor koolhydraatbeperkte voedingsmiddelen en staat rood voor vermijden.

Het boek begint met een verkorte uitleg over de GOK richtlijnen en richtlijnen voor het samenstellen van de menu’s. Je vindt ook algemene voedingstips en een uitgebreide toelichting op de dagmenu’s. Voor mijn gevoel is de informatie heel compleet, maar als je de volledige richtlijnen wilt volgen moet je misschien toch even de eerdere boeken van Yvonne induiken.

Bestel Grip op koolhydraten – snel & simpel, in 30 minuten op tafel via Bol.com

Snel, simpel en handige dagmenu’s

Vervolgens bevat Grip op Koolhydraten – snel & simpel, in 30 minuten op tafel meer dan 90 snelle en simpele recepten en 28 handige dagmenu’s. Ik tel 51 recepten zonder vlees die duidelijk met een V zijn aangegeven. Persoonlijk had ik liever meer vegetarische recepten gezien, maar de recepten met vlees of vis zijn ook makkelijk vegetarisch te maken. Zo maakte ik de broccolitaart met ham en kaas alleen met kaas en de gerookte kip in de broccolirijst salade veranderde ik in vega stukjes uit de aerofryer.

Alle recepten worden stapsgewijs uitgelegd en zijn snel en simpel te volgen, ook als je net begint met koolhydraatbeperkt eten. De meeste recepten zijn snel klaar, andere gerechten vragen iets meer tijd. Niet problematisch, in de meeste gevallen gaat het om de tijd die je wacht tot het belletje van de oven.

Leef je uit in de keuken

Yvonne maakt het je nog makkelijk met haar dagmenu’s in dit boek waarin een aantal recepten zijn verwerkt. Het is belangrijk om je te realiseren dat dit slechts voorbeeldmenu’s zijn. Je hoeft de dagmenu’s niet exact te volgen, maar je kunt je laten inspireren. Yvonne biedt je ook alternatieven. Vrijheid blijheid, aldus Yvonne. Ik ben het ermee eens dat een strak regime niet werkt. De vele eenvoudige recepten en dagmenu’s maken je het in ieder geval makkelijk om koolhydraatbeperkt te eten. De foto’s in het boek zien er smakelijk uit en de recepten nodigen me zeker uit om te proberen. Dit boek staat nu in mijn keuken als naslagwerk om regelmatig eens door te bladeren en inspiratie op te doen.

Grip op koolhydraten – snel & simpel, in 30 minuten op tafel
Yvonne Lemmers
Kosmos Uitgevers
9789021582597 
september 2021
€ 22,50

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo