Zoeken...
TOP
Leefstijl Mindset Persoonlijk

Verander uit liefde voor jezelf

wijk aan zee

Met haat keek ik naar mijn lijf in de spiegel. Het liefste keek ik niet eens. Ik vond het te confronterend. Ontzettend boos op mezelf was ik dat ik het zover had laten komen. Ik dacht altijd dat het mij om de kilo’s zou gaan. Als ik tien kilo afval dan ben ik vast gelukkig. Uit haat begon ik het ene na het andere dieet en ging ik als een gek sporten. Ik schoof alles aan de kant om mijn ultieme afval-doel te bereiken. Mijn lichaam veranderde, maar mijn gevoel van onvrede niet. Bij de minste of geringste tegenslag liet ik me uit het veld slaan. Uiteindelijk was ik terug bij af, of eigenlijk nog verder van huis.

Deze keer moest het echt anders. Ik richtte me niet op mijn lijf, maar stond ik stil bij mijn gevoel. Wat wil ik nu echt bereiken? Hoe wil ik me graag voelen? En hoe wil ik in het leven staan? Ik wil lekker in mijn vel zitten, bruisen van de positieve energie, in balans zijn en genieten van kleine dingen. Leven met lef en alles uit het leven halen. In plaats daarvan zag ik altijd beren op de weg en kon ik behoorlijk uit mijn slof schieten om de meest onbenullige dingen. Ik heb heel wat afgeklaagd en gezeurd.

Veranderen, hoe doe je dat?

Veranderen vraagt om een actieve houding en zelfinzicht. Durf je jezelf eerlijk in de spiegel aan te kijken? Geloof me, dat kan behoorlijk confronterend zijn. Ik stelde mezelf confronterende vragen. Eerder stak ik liever mijn kop in het zand of gaf ik anderen de schuld. Ik begon me te realiseren dat ik zelf de handen uit de mouwen moest steken om te veranderen. En dus zocht ik het bij mezelf. Door mezelf te confronteren, besefte me dat ik aan het roer sta van mijn leven. De keuze is aan mij. Ik beslis waar ik aandacht aan besteed. Zo wakkerde ik mijn intrinsieke motivatie aan. Niet zomaar iets willen en vervolgens je schouders ophalen als het even tegenzit, maar een ijzersterke wil en vechterslust om het beste uit jezelf te halen.

Lees meer over intrinsieke motivatie

Negatief denken is makkelijk, maar het werd een soort standaard modus voor me. Elke keer als ik mezelf betrapte op een negatieve gedachte moest ik van mezelf positieve dingen benoemen. Net alsof ik een andere bril opzette, een roze welteverstaan, om alles wat zonniger te bekijken. Als ik ’s ochtends in de spiegel keek, forceerde ik complimentjes. Ik was eraan gewend geraakt om mezelf met de grond gelijk te maken. In het begin moest ik me forceren om positieve dingen over mezelf op te noemen. Maar eerlijk is eerlijk, oefening baart kunst. Het is de kracht van de herhaling om het zo maar te zeggen, want op een gegeven moment ging ik erin geloven. Door die focus op mindset en zelfliefde leerde ik mezelf nog beter kennen en groeide mijn zelfvertrouwen. Uit liefde voor mezelf wilde ik beter gaan zorgen voor mijn lijf en zo ben ik gezonder gaan eten en meer gaan bewegen.

Een flinke dosis zelfliefde

Veranderen kost tijd en bereik je niet van de één op andere dag. Het vraagt tijd en moeite, iedere dag. Misschien lees je dit nu, terwijl je midden in de tropenjaren zit en het hartstikke druk hebt. Dan vraag je je wellicht af waar ik toch als die energie vandaan haal. Vergeet dan niet dat ik pas in staat was om hiermee aan de slag te gaan toen mijn jongste zoon drie jaar was. Eerder kon ik het niet opbrengen en stond ik op de overleefstand. Al wil je nog zo graag, je kunt niet alles tegelijk. Accepteer dat en wees een beetje lief voor jezelf. Zodra je je situatie accepteert, zul je open staan om te kijken waar je wel invloed op hebt en wat je kunt doen.

Geen leefstijl is hetzelfde en het blijft een zoektocht. Sta ervoor open om nieuwe dingen uit te proberen en te onderzoeken wat bij jou past. Wees wat minder streng voor jezelf. Besef je dat je een keuze hebt. Je kiest ervoor om de situatie van een zonnige kant te bekijken. We zijn niet allemaal geboren met het positiviteitsgen, maar dat betekent niet dat je het daarbij moet laten zitten. Groei elke dag door je te focussen op lichtpuntjes, dankbaarheid en een flinke dosis zelfliefde.

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit