Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Van dit boek krijg je nog meer zin in het leven

Ik zal eerlijk zijn. Ik heb niet altijd zin in het leven. Wie wel? Het is niets om je voor te schamen. Iedereen heeft wel eens een prutdag.’ Auteur Catelijne Elzes deelt openhartig in het voorwoord van ‘Van dit boek krijg je nog meer zin in het leven’ dat ze niet altijd zin heeft in het leven. Voor mij slaat ze de spijker op zijn kop. Sommige dagen word ik super energiek wakker en heb ik het gevoel dat ik de hele wereld aan kan. Ik heb zin om gezond te eten, te sporten en te werken. Maar er kabbelen ook een heleboel ‘gewone’ dagen voorbij. 

Weten wat jouw leven zin geeft, is belangrijk voor je geluk en gezondheid. Een gebrek aan zingeving kan namelijk leiden tot psychische klachten, depressie of een burn-out. Het is dus vrij essentieel dat je zin in het leven vindt. Zin-vinden lijkt misschien moeilijk, maar met de tips uit dit boek krijg je op een eenvoudige manier nog meer zin in het leven.

Waar kom jij je bed voor uit?

Dat gezond leven niet alleen draait om gezonder eten en meer bewegen weten we inmiddels allemaal wel. Het is misschien minder bekend, maar zingeving is een belangrijke pijler van leefstijl. Zingeving is misschien wel de basis van je leefstijl. Als je niet lekker in je vel zit dan heeft het eten van broccoli ook niet zoveel zin.

Vaak wordt van zingeving iets zwaars en beladen gemaakt. Je denkt misschien al snel aan religie en wereldverbeteraars, maar volgens Catelijne is het niet zo moeilijk of zweverig. Je hoeft geen Nelson Mandela of moeder Teresa te zijn om iets te betekenen voor de wereld. Het komt neer op keuzes maken, de juiste keuzes die prettig zijn voor de wereld én voor jezelf. Waar het echt omgaat is makkelijker dan je denkt. Het gaat om weten waar jij ’s morgens je bed voor uit komt en waar je hart sneller van gaat kloppen. Een tip om zingeving te vinden, is om het niet groots te zoeken. Het zit in kleine dingen. Met het schoonmaken van je huis creëer je veiligheid en dit kan al een gevoel van zingeving geven.

Lees ook: Na regen komt zonneschijn

Nog meer zin in het leven

De luchtige en nuchtere schrijfstijl van Catelijne Elzes vind ik heerlijk. Van dit boek krijg je nog meer zin in het leven leest zo makkelijk weg dat het lijkt net alsof je een tijdschrift leest. Super toegankelijk met een positieve vibe. Catelijne schetst herkenbare en hilarische situaties die de tips om het leven zinvoller te maken op een leuke manier illustreren.

Naast volop inzichten, ervaringsverhalen, mooie quotes en praktische oefeningen lees ik ook leuke interviews. Zoals een interview met gezondheidspsycholoog Bjarne Timonen, die zingeving ziet als essentieel. Zingeving wordt vaak gezien als kers op de taart. Hij vertelt over zijn ervaringen met de verslavingszorg. Ze stoppen pas met hun verslaving als ze zin hebben gevonden. Als ze weten waar ze het voor doen. Uit eigen ervaring weet ik dat het makkelijker is om bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld om iets wel of niet te eten, als je weet waar je het voor doet.

Je vindt geen kant-en-klare oplossing in dit boek, maar Van dit boek krijg je nog meer zin in het leven zet me aan het denken, geeft me nieuwe inzichten over mijn leven en de betekenis die ik daar aan wil geven. Met plezier heb ik dit boek gelezen en ik vind het een dikke aanrader voor iedereen die meer zin en betekenis zoekt. Ik heb in ieder geval meer zin in het leven gekregen.

Koop Van dit boek krijg je nog meer zin in het leven bij je lokale boekhandel of via Bol.com

Van dit boek krijg je nog meer zin in het leven
Catelijne Elzes
Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021584393 
Augustus 2021
€ 18,50

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo