Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Overig / Sport

Fietsen in het donker

Wist je dat er in Nederland meer fietsen dan inwoners zijn? Dat Nederland een fietsland is, hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Sterker nog, dat is over de hele wereld bekend. Van een ontspannen fietstochtje door de natuur tot aan topsport, op de fiets naar je werk, je boodschappen halen of je kinderen naar school brengen. Ik ken werkelijk niemand die niet kan fietsen. Elke dag springen we op onze fiets om naar school of werk te gaan. Toch realiseren we ons niet altijd dat we als fietser een kwetsbare verkeersdeelnemer zijn. Zeker in het donker.

Tips voor een veilige rit

Met mijn e-bike fiets ik eerdere week 20 kilometer enkele reis naar mijn werk. Ik vind het heerlijk om te fietsen, ook in het donker. Met de juiste voorbereiding kan een frisse, vroege ochtend heel prettig zijn om te fietsen. Graag deel ik mijn tips om fietsen in het donker comfortabel én veilig te maken.

Zorg dat je opvalt

Een open deur, maar toch wordt het vaak vergeten om de fietsverlichting aan te zitten. Terwijl het van vitaal belang is om goed zichtbaar te zijn. Zorg dat je zelf goed kunt zien waar je fietst, maar zorg er ook voor dat je zelf opvalt. Met een goede verlichting op de fiets heb je namelijk 34% minder kans op ongelukken. Daarnaast kun je reflecterende kleding dragen om extra goed op te vallen. Al jaren draag ik met plezier de reflecterende hesjes en windbrekers van Gofluo. Bij dit Belgische merk vind je hippe, speelse & originele fluo hesjes. Deze trendy hesjes en windbrekers vallen lekker op. Zo voel ik me een stuk zekerder in het verkeer. Op onderstaande foto’s draag ik model bobbi.

Aandacht in het verkeer

Als ik in het donker fiets, kies ik altijd voor een bekende route. Goed verlichte asfaltwegen met meerdere weggebruikers zijn het veiligst. Ook neem ik altijd een telefoon mee die voldoende is opgeladen. Zo kan ik contact opnemen met het thuisfront als ik bijvoorbeeld met een lekke band kom te staan.

Hoewel ik wel van een muziekje houd tijdens het fietsen, vind ik het tijdens fietsen in het donker belangrijk om mijn omgeving goed in de gaten te houden. Volledige aandacht in het verkeer is misschien wel extra belangrijk in het donker om direct te kunnen reageren op onverwachte omstandigheden. Ook let ik op mijn snelheid als ik verminderd zicht heb op het wegdek.

Verlichting is key

Tot dit jaar reisde ik met het openbaar vervoer naar mijn werk. Fietsen scheelt mij uren aan reistijd en een overvloed aan prikkels. ‘Op de fiets naar je werk gaan, is een luxe’ zei mijn vader altijd. Ik deed er vroeger een beetje lacherig over, maar nu moet ik hem toch gelijk geven. Het is niet alleen ontspannen, maar geeft ook een gevoel van vrijheid. Bovendien is het efficiënt, omdat je beweegt in je reistijd. Zo heb je je dagelijkse portie beweging met gemak in de pocket. Natuurlijk wil iedereen graag veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Zeker als je jonge kinderen hebt. Met de fluohesjes van Gofluo gaan kinderen én volwassenen veilig én good-looking de straat op.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo