Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Er op Uit / Kids / Musea / Reviews

Terug in de tijd in preHistorisch Dorp

In één dag maak ik een tijdreis van 15.000 jaar in preHistorisch Dorp in Eindhoven. Het preHistorisch Dorp is een leuk doe-museum in de buitenlucht waar je leert over zes tijdperken door zelf te ontdekken en te ervaren. Met mijn gezin ga ik op avontuur en tijdens onze ontdekkingsreis komen we veel te weten over onze geschiedenis. Mijn kleuters hebben zoveel vragen over hoe het vroeger was toen er nog geen auto’s waren. Dit museum biedt een leuke kennismaking met het verleden.

Een historisch dagje uit in de buitenlucht!

In preHistorisch Dorp ontdekken we hoe het leven vroeger was door het zelf te ervaren. We ontmoeten jagers uit de steentijd, boeren uit de prehistorie en ambachtslieden uit de middeleeuwen. Er is altijd wat bijzonders te doen in het preHistorisch Dorp. We ondernemen verschillende activiteiten en spelletjes, leren vuur maken en schrijven met een ganzenveer. We kloven hout, werpen speren, bakken potten en doen nog veel meer. In de zomervakantie staat de agenda van het museum bomvol extra activiteiten.

Op ontdekkingstocht

Bij binnenkomst stap je direct terug in de tijd. We staan midden op een middeleeuws plein en voordat ik het weet, hang ik in de schandpaal. Mijn jongens rennen direct alle kanten op, want overal is wat te doen. Zo kun je allerlei spelletjes van vroeger doen, zoals ringsteken en kegelen. Niets geen stoffig saai stukje geschiedenis, maar je mag overal kijken, helpen, spelen en meedoen. Je kunt vuurtjes stoken als een Viking, kanoën als een jager in een uitgeholde boomstam of je zwaard smeden als een echte ridder.

Hobbel op een houten paard, hang in de schandpaal of zit op een middeleeuwse wc

We vervolgen onze weg langs de smid naar een weide waar de jongens met stokpaardjes door het veld rennen. Boogschieten vinden ze nog te spannend, maar ze nemen graag plaats in de troon. We nemen een oerselfie als iemand van adel en vechten als echte ridders met zwaard en schild. Op blote voeten rennen we door smalle paadjes langs het water totdat we bij het trekvlot komen.

We komen uit in een ander tijdperk waar we bij de pottenbakkerij een duimkom leren maken. In alle boerderijen die we tegenkomen nemen we een kijkje en uiteraard wordt de middeleeuwse wc ook even getest. Door het hele dorp zijn Tijdkisten verstopt. Hierin vind je extra informatie over het tijdperk waarin je je bevindt. De kisten laten je zien hoe het dagelijks leven toen was: de kleding, het voedsel en de technieken.

Mijn jongens rennen steeds vooruit en wijzen alles aan. ‘Mama, kijk eens wat ik heb ontdekt!’ Even verderop slaan we spijkers van hout en proberen we ijzeren plaatjes te raken met kiezelsteentjes. Ook malen we graan met stenen, terwijl de kippen om ons heen scharrelen. Het is een warme dag met veel zon, maar er is voldoende schaduw in het bos of bij de boerderijen.

Schatgraven en tijdreizen

Van al dat tijdreizen krijgen we best wel trek. Op het middeleeuwse marktplein treffen we authentieke Herberg Den Bonten Os waar we onze dorst lessen en honger stillen. Op de menukaart staan verse streekgerechten en lokale dranken. Mijn jongens kiezen voor poffertjes en een broodje worst, maar er staan ook gezondere keuzes op de kaart.

Naast de herberg gaan we aan de slag als aspirant-archeoloog. Mijn jongens vinden het fantastisch dat ze kunnen graven naar schatten. Zo vinden aardewerk, munten en zelfs een skelet. Vanaf een heerlijke plek in de schaduw kijken mijn man en ik naar onze kinderen, die druk in de weer zijn met zand. Met een ijsje in de hand vervolgen we onze weg. We komen weer boerderijen, een hooischuur en kruidentuin tegen. Ik doe een poging speerwerpen en we leren vuur maken. We rusten even uit bij de poppenkast voorstelling waar alles voorbij komt, zoals heksen, koningen en draken… Mijn jongste kleuter is er nog steeds vol van.

Onze reis door zes tijdperken

We hebben ontzettend genoten van onze tijdreis in preHistorisch Dorp. Het was een fantastische dag waarin we een goede indruk hebben gekregen hoe men vroeger leefde. Wat ik geweldig vind aan dit museum is dat alles in het teken staat van zélf dingen doen. De nadruk wordt gelegd op kleine doe-activiteiten. Het park is ruim opgezet en je kunt het uitstekend zelf op gepaste afstand ontdekken. Struin over de paadjes en speur in de huizen, hoeves en schuren. Onderweg kom je overal bewoners tegen, die je alles vertellen wat je maar wilt weten over hun tijdperk. Dit maakt de belevenis nog realistischer.

Als je niet weet waar je moet beginnen, je wilt niets missen of je wilt nóg meer te weten komen dan kun je samen met een (audio)gids het museum verkennen. Zo wandel je onder begeleiding langs alle hoogtepunten. Ook kun je via de gratis app van preHistorisch Dorp ‘de Tijdkijkerapp’ een speurtocht doen en zoeken naar zes echte archeologische objecten in verschillende huizen. We zijn niet eens toegekomen aan deze extra’s. Er is meer dan genoeg te zien én te doen. Een realistischer beeld van ons verleden kun je niet krijgen dan in het preHistorisch Dorp in Eindhoven!

Je bezoek
Het is aan te raden om je goed voor te bereiden op je reis door de tijd. Van april t/m oktober zijn de dorpspoorten open. In verband met het coronavirus is het alleen mogelijk om je tickets online te kopen waarbij je keuze hebt voor een ochtend of middag. Binnen het park heeft het preHistorisch Dorp alle maatregelen genomen, zodat je op gepaste afstand het museum kunt ontdekken. Zo is er bij de bezienswaardigheden eenrichtingsverkeer en kun je op veel plekken je handen wassen.

preHistorisch Dorp | www.prehistorischdorp.nl | Instagram

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo