Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Er op Uit / Kids / Musea / Reviews

Maritiem Museum Rotterdam

Zeg je Rotterdam dan denk je aan de haven. In oktober zou ik in de grootste haven van Europa hardlopen en klimmen over grote containers. De Harbour Run is helaas verplaatst naar volgend jaar. In plaats daarvan besloot ik deze zomer om onze rijke wereldgeschiedenis met mijn gezin te ontdekken. We brengen een bezoek aan het Maritiem Museum Rotterdam. Dit museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.

Koppie onder in het verhaal van de Rotterdamse haven

Tentoonstellingen, exposities, schepen en kranen. In het Maritiem Museum Rotterdam kun je eindeloos rondstruinen tussen tientallen scheepsmodellen en ontdekken welke momenten de haven maakten tot een plaats waar alles groot, groter, groots is. Het museum is bijzonder geschikt voor een bezoek met kinderen. Maritiem Museum is niet alleen leerzaam, maar biedt veel interactie, speelmogelijkheden en activiteiten.

Tijdens de zomermaanden zijn er diverse activiteiten voor jong en oud in de museumhaven. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen recycle schip maken. Dagelijks zijn verschillende historische schepen en kranen open. Je kunt een kijkje nemen aan boord en ervaren hoe vroeger het leven en werken aan boord was.

Het museum

Het Maritiem Museum ligt in het bruisende hart van het centrum van Rotterdam en is goed bereikbaar. We parkeren onze auto in de nabijgelegen APCOA parkeergarage. Het museum biedt 20% korting als je de parkeerkaart toont bij de entree van het museum. Via een leuk straatje (met een heerlijke ijssalon) loop je in enkele minuten naar de haven. De entree van het museum is al indrukwekkend. Bij de kassabalie krijgen de jongens een speurtocht om dieren en letters te zoeken, die verstopt zijn in de haven. Van een levensgroot paard in een hijskraan tot een trouwe viervoeter op het dek.

Collectie

Eerst nemen we een kijkje bij de collectie die behoort tot de wereldtop. Het Maritiem Museum Rotterdam beschikt over één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Mijn man is onder de indruk van de scheepsmodellen, maar onze kleine avonturiers hollen direct de trap op naar de tentoonstelling over Zeemonsters.

Zeemonsters en Professor Plons

In de familietentoonstelling Zeemonsters ontdekken we de werelden van zes waterwezens. We nemen reuzenkrabben, walvissen, kraken, zeemeerminnen en het monster van Loch Ness onder de loep. Ook is er een grote schildpad die doet alsof hij een eiland is en zelfs de walvis die Jonas opat. De tentoonstelling is mooi ruim opgezet. Er is van alles te zien en te doen. Je kunt meedoen met het onderzoek naar zeemonsters en beantwoord vragen als: Is de walvis wel of geen monster? Zijn zeemeerminnen lief of gemeen?

Kijk, luister, voel, doe, lees en vraag

Als mijn jongens de wonderlijke haven van Professor Plons in het vizier krijgen, zitten ze binnen no time in een zeilboot. Ze gaan op avontuur en voelen zich echte kapiteins. ‘Ik ben de baas van de zeemannen’, roept mijn zoon. Daarna nemen ze een kijkje in de Titanic en koken mijn matrozen een zeemansmaaltijd in het piratenschip de ‘Zuipschuit’.

Het weer zit mee. Een stralend blauwe lucht en een warme temperatuur. Naast een speelplek binnen, kunnen kinderen buiten op het dakterras, net als in een echte haven, goederen met hijskranen in en van boten tillen. De kisten en zakken kunnen met een scanner gescand worden, waarna een stem zegt wat er zogenaamd in zit. Mijn jongens vinden dit fantastisch. Dit maakt het natuurlijk nog realistischer dat ze aan het werk zijn in de haven. Een grote brand wordt geblust met de brandweerboot en er wordt druk gesjouwd met kisten en zakken om het vrachtschip klaar te maken voor vertrek. De jongens vermaken zich uitstekend, terwijl mijn man en ik van het zonnetje en uitzicht op de haven genieten.

Lokaal en duurzaam

We gaan voor anker op het terras van het museumcafé Het Lage Licht. We genieten van heerlijke taartjes en kibbeling op het ruime terras met uitzicht op de museumhaven. Het café is vernoemd naar de vuurtoren en het uitzicht is geweldig. Op de menukaart staan zoveel mogelijk gerechten die worden gemaakt van lokale en duurzame producten, zoals kibbeling van Wild-catch, kaas van Rotterdamsche Oude en Zeeuws natuurdesembrood van gezuiverd zeewater uit Nationaal Park Oosterschelde. Op de menukaart staat voor ieder wat wils.

Ahoy Rotterdam

Mijn jongens hadden het schip van de Zeehavenpolitie uiteraard direct gezien. Ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de Zeehavenpolitie in Rotterdam is er in het museum een kleine tentoonstelling ingericht en kun je een kijkje nemen aan boord van dit stoere surveillanceschip. Oud-politiemannen vertellen alles wat je maar wilt weten en mijn jongens mogen zelfs in de stoel van de kapitein zitten. Absoluut één van de hoogtepunten van deze dag. Voor de kinderen zijn er zwemvesten beschikbaar en we vervolgen onze weg door de haven. We gaan aan boord van meerdere historische schepen. Net als een echte ketelbinkie kunnen de kinderen het dek zwabberen, met als beloning een zeemanstattoo. Mijn jongens glunderen van oor tot oor.

Welkom aan boord! Ervaar de historie en ontdek oud en nieuw.

Het Maritiem Museum neemt je mee in de avontuurlijke wereld van de scheepvaart. Het museum is gericht op jong en oud en met name een aanrader voor gezinnen met jonge kinderen. Het Maritiem Museum leert je alles over de scheepvaart en scheepsbouw in aantrekkelijke en interactieve tentoonstellingen. Maar er is zoveel meer te ontdekken en te doen. We zijn koppie onder gegaan in de Rotterdamse haven en hebben ervan genoten.

Maritiem Museum Rotterdam | www.maritiemmuseum.nl | Instagram

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo