Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Huis en tuin / Leefstijl / Persoonlijk

Beter een goede buur

Buren zijn belangrijk. Elkaar groeten op straat, een praatje, elkaar helpen als het nodig is. Beter een goede buur dan een verre vriend, toch? Tijdens de coronamaatregelen heb ik mijn mede straatbewoners beter leren kennen. Dag in dag uit zat ik in de speeltuin in onze straat, terwijl de kids speelden. 

Beter een goede buur dan een verre vriend

Goed contact met je buren maakt het leven aangenamer en draagt bij aan je gezondheid. Wonen in een fijne buurt heeft een positief effect op je geluksgevoel. Als je op goede voet staat met je buren dan ervaar je ook minder hinder van geluid. Eerder schreef ik al over omgevingsgeluiden die ernstige gezondheidseffecten kunnen hebben, zoals overlast van buren. Als je op goede voet staat met je buren ervaar je minder hinder van geluidsoverlast.

Voor alleenstaanden en ouderen kan een goed contact met buren het gevoel van eenzaamheid verkleinen. Maar dat betekent niet dat je buren je beste vrienden moet worden of dat je de deur van je buren moet platlopen. Als je met enige regelmaat een praatje maakt dan schijn je de gezondheidsvoordelen al te kunnen behalen. Met bijvoorbeeld een jaarlijkse buurtbarbecue in de straat bouw je samen aan rituelen en tradities die een band smeden. Hierdoor ontstaat een verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar en je leefomgeving.

Burendag

Om buren op een laagdrempelige manier dichter bij elkaar te brengen, hebben Douwe Egberts en het Oranje Fonds Burendag geïntroduceerd. Sinds 2006 vieren we dit elke 4e zaterdag in september. Deze dag is uitgegroeid tot een landelijk fenomeen dat in het teken staat van het vieren en bevorderen van contact tussen buren. Dit jaar vieren we Burendag alweer voor de 15e keer! Burendag is in het leven geroepen om gezellig samen te komen en iets voor elkaar en de buurt te doen. Dit hoeft natuurlijk niet per sé op die dag te zijn.

Vier het veilig, vier het voor de deur

Barbecue

Met de buren waarmee we wekenlang in de speeltuin hebben gezeten ‘de corona kidsclub’ hielden we een coronaproof barbecue. We hielden ons aan de normen van de Rijksoverheid en organiseerden de barbecue in de buitenlucht, schudden geen handen, iedereen nam eigen eten en drinken mee, drinkbekers en glazen werden voorzien van een naamsticker en we hielden voldoende afstand van elkaar. Ook nodigden we nieuwe bewoners uit, zo konden we op een leuke manier kennismaken. Het was een gezellige buurt barbecue op een veilige manier!

Hoe goed ken jij je buren?

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo