Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Buitenland / Reizen

Serfaus-Fiss-Ladis 2021

‘We are family’ luidt het motto in de regio Serfaus Fiss Ladis. De bergen in deze Tiroolse vakantieregio hebben enorm veel te bieden voor kinderen. Natuurbelevenis gaat samen met bewegen, eindeloos veel speelmogelijkheden en avontuurlijke wandelingen. De dorpen Serfaus-Fiss-Ladis liggen verscholen op een hoogvlakte in de bergen van Tirol. Het is de ideale plek voor gezinnen en levensgenieters. In deze blog deel ik onze ervaringen en tips voor een heerlijke zomervakantie met kinderen.

Ladis

Onze buren komen al jaren in deze regio en hadden ons nieuwsgierig gemaakt. In eerste instantie hadden we een accommodatie geboekt in Serfaus, het grootste dorp van de drie. Helaas had de verbouwing van die accommodatie vertraging waardoor onze boeking was geannuleerd. Dat was even slikken, want wat nu? Gelukkig vond ik al gauw een andere accommodatie in Ladis. Dit is het kleinste dorp, maar zeker niet het minste.

We verbleven in Am Burgsee **** aan de voet van het prachtige Schloss Laudeck. De omgeving is sprookjesachtig en onze accommodatie is boven verwachting. Een ruim appartement, modern en super schoon, hotelservice zoals het vervangen van handdoeken, op bestelling ontvang je ’s ochtends verse broodjes en een bar, wellness, een speelkamer voor de kinderen en een tuin met speelmogelijkheden. Het enige wat nog ontbreekt, is een zwembad. Mocht je interesse gewekt zijn, dan heb ik goed nieuws voor je. Het zwembad is in aanbouw en naar verwachting gereed in de zomer van 2022.

Ladis is een sprookjesachtig dorp, maar behalve een kleine supermarkt, een pizzeria en een mooie waterspeeltuin voor kinderen is er niet. Je kunt trouwens wel met een bootje op het meer. Vanaf ons appartement lopen we in een klein kwartiertje naar de gondelbaan in Ladis of we rijden met de auto door naar Fiss en/of Serfaus. In Serfaus kun je aan de rand van het dorp gratis je auto parkeren en met een ondergronds treintje naar de lift. Het dorp is verder autovrij.

SUPER. SOMMER. CARD.

De SUPER. SOMMER. CARD. is gratis voor gasten die in Serfaus, Fiss of Ladis overnachten. Hiermee kun je gratis met de gondelbanen en wandelbus, maar is ook de toegang tot veel (belevenis)parken en activiteiten inbegrepen. Zoals het wandelen met een gids en zelfs vijf dagen per week kinderopvang. De SUPER. SOMMER. CARD. is fantastisch, want je hebt geen dure uitgaven meer aan uitjes en leuke activiteiten. Je hebt toegang tot alle belevenisparken boven op de berg.

Het is bijna onmogelijk om alle activiteiten op te noemen die er te doen zijn in Serfaus Fiss en Ladis. Voor kinderen is het één groot speelparadijs. Eindeloos veel speelmogelijkheden. Er zijn maar liefst 11 bergbanen en meer dan 500 kilometer wandelpaden. Groene almweiden, steile rotsformaties, avontuurlijke bospaden of makkelijk begaanbare paden voor een rolstoel of buggy, voor iedereen is er wat. Speciaal voor kinderen zijn er belevenispaden zoals de Hexenweg, Piratenweg en het Onderzoekerspad. Maar er is nog veel meer.

Tip: Haal bij het VVV of de kassa’s van de kabelbanen in Serfaus-Fiss-Ladis een raadselblok met leuke opdrachten voor kinderen. Het raadselblok is tweetalig verkrijgbaar: Duits en Engels en kost slechts 2 euro. Met de opdrachten en puzzels in dit boekje komen de verhalen van de avonturenpaden nog meer tot leven. Wij namen de boekjes overigens niet mee tijdens de wandeling, maar deden de opdrachten uit het boekje aan het einde van de dag.

Tip: Download de app Serfaus Fiss Ladis als je in het gebied bent. Zo ontvingen we tijdens onze vakantie een melding over een bepaalde gondelbaan die dicht was. Fijn om goed geïnformeerd te zijn.

Wat te doen?

Als je nieuwsgierig bent wat je allemaal kunt doen in deze regio dan is de website serfaus-fiss-ladis.at een absolute must om te bekijken. Op deze website vind je (ook Nederlandstalig) een compleet overzicht van alle activiteiten met de meest actuele informatie. Ook vind je korte video’s die een goede indruk geven van de mogelijkheden. In deze blog deel ik onze activiteiten en tips.

Dag 1
Na een voorspoedige reis kwamen we rond het middaguur aan in Ladis. Het weer is prachtig, terwijl de voorspellingen voor de komende dagen niet goed zijn. Daarom besluiten we om maar meteen de bergen in te gaan. We wandelen naar de gondelbaan in Ladis, stapten in Fiss over en stranden op het terras bij de Möseralm. Het Sommer-Funpark Fiss is een speelparadijs voor kinderen met veel klim- en klauterobjecten, waterbanen en tegen betaling attracties zoals autootjes (1 euro voor een ritje), tuben (4 euro voor een half uur), springkussens (1,60 euro voor een sprong) en rodelbaan (8,50 euro voor een volwassene).

Maar ook voor volwassenen zijn er attracties, zoals een Skyswing en de Fisser Flieger waarbij je liggend op je buik 47 meter boven de grond zweeft. Overal zijn zitmogelijkheden waar je kunt picknicken, maar je kunt ook plaats nemen op het terras van het bergrestaurant. Terwijl mijn man en ik proosten op het terras vermaken de jongens zich opperbest in dit speelparadijs. Met de rodelbaan gaan we aan het einde van de middag weer naar beneden.

Dag 2
We wandelen één van de kindvriendelijke ontdekkingspaden in de omgeving: het Hexenpad in Fiss. Absoluut één van de leukste wandelpaden in dit gebied. Ook in de stromende regen. Je leest het hier.

Dag 3
Het tweede kindvriendelijke ontdekkingspad stond op het programma: De Piratenweg. Het is een relatief makkelijke wandeling van zo’n twee kilometer. Het pad begint bij het middenstation van de Komperdellbahn en loopt rond. Na de wandeling eindigen we bij de avonturenspeeltuin Murmliwasser van maar liefst 15.000 vierkante meter groot. Een fantastische speelplek om eindeloos te spelen en lekker vies te worden met water en zand. Voor 2 euro koop je een houten bal waarmee je kunt knikkeren op houten banen en torens. Stop deze bal de rest van de vakantie in je tas, want je kunt ‘m ook weer bij andere speelplekken gebruiken. We hebben nog geen genoeg van het wandelen en lopen ook de Murmliweg. Ook een kindvriendelijke en korte wandeling. We sloten de dag af bij Erlebnispark Hög waar ook een ritje op de rodelbaan niet kon ontbreken.

Dag 4
De jongens wilden graag het Onderzoekerspad lopen. Officieel begint deze route in Ladis en loop je de berg omhoog. Dat is best pittig en dus besloten we om de route om te draaien. We namen de gondelbaan Sonnenbahn omhoog en liepen langs de Wolfsee en het Indianendorp naar het Onderzoekerspad. Bij de Wolfsee vind je weer een prachtige speeltuin met watervallen en berengrot.

Ook het indianendorp is de moeite waard. Vanuit daar moesten we een kort stukje klimmen naar het Onderzoekerspad. Net als de Hexenweg is dit een avontuurlijk wandelpad met hoogteverschillen, stenen en boomwortels. Voor de kinderen is er onderweg veel te zien en te doen. Via een prachtig stuk van de Waterweg kwamen we weer uit in Ladis. Met tien minuten loop je vervolgens naar de gondelbaan in Ladis of in ons geval, naar ons appartement.

Als we in de natuur zijn, vermaken mijn kinderen zich opperbest. Je hebt er letterlijk geen kind aan.

Dag 5
Vanuit Murmliwasser in Serfaus liepen we de Six Sense wandeltocht. Dit zintuigenpad is geschikt voor klein en groot en heeft onderweg weer leuke doe- en speelobjecten staan, maar ook ‘ondergrondse’ glijbanen. De route duurt zo’n vier uur en het wandelpad is over het algemeen makkelijk begaanbaar. Onderweg aten we een heerlijke apfelstrudel bij restaurant Högalm. Aan het einde wordt de weg wat steiler. Nadeel is dat je uitkomt in Madatschen en vanaf daar via de openbare weg moet teruglopen naar het centrum van Serfaus. Ik schat één kilometer. Als je het dorp inloopt en de brug overgaat, loop je zo tegen het metrostation aan. Het is een rustige weg, maar niet ideaal voor kinderen.

Dag 6
Vandaag stond de Familie Erlebnisweg in Serfaus op het programma. We zijn vanuit Ladis met de gondel naar Fiss gegaan en daar overgestapt op de Möseralmbahn. Vanaf hier liepen we een gedeelte van de Panorama Genussweg, een mooie route met prachtig uitzicht. Vanaf de Waldbahn liepen we een klein stuk van de route, maar helaas was de rest van de route gesloten in verband met werkzaamheden. Opvallend vond ik dat de bordjes alleen Duitstalig waren. Andere routes zijn zowel Duits als Engels. Voor de kinderen was er overigens genoeg te zien aan houten beelden en hutten.

Dag 7
Vanuit Ladis gaan we naar de top van de hoogste berg voor het Gouden Man pad. Vanaf het restaurant Bergdiamant loop je het pad omhoog in circa een half uurtje. Onderweg zijn er weer leuke klim- en klauterobjecten voor kinderen. Je komt weer uit bij het bergrestaurant waar een grote speeltuin is. Terwijl de kinderen in de speeltuin spelen, ploffen wij in een hangstoel aan de rand van de berg en kijken we naar paragliders die langs vliegen. Hierna rijden we naar Neuegg waar we onze auto gratis parkeren. Vanuit daar lopen we door het Wode bos. Onderweg zien we mieren van tweeënhalve meter groot, regenwormen van vier meter lang en gigantische kevers. Ook zijn er weer veel leuke speelmogelijkheden voor kinderen en zien we tovenaars en reuzen. Er is ook een grote barbecue plaats.

Vanuit het bos is het ons niet duidelijk hoe we bij de uitkijktoren komen. We komen dan ook midden in de alpenweide uit en moeten vanuit daar een stuk omhoog klimmen. Achteraf hadden we gewoon de weg omhoog moeten nemen. Het is leuk om naar toe te gaan, maar het voegt niet veel toe als je alle bovenstaande bezienswaardigheden al gedaan hebt. We sluiten onze vakantie in Serfaus Fiss Ladis af aan de Wolfsee. Het is eindelijk zonnig weer en we nemen nog een frisse duik in het bergmeer voordat we naar ons volgende vakantieadresje vertrekken.

Ook in het jaar 2022 bezochten wij Serfaus Fiss Ladis. Je leest het hier.

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo