Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Er op Uit / Kids / Sport / Wandelen

Hiken met kleuters

De wandelschoenen aan en gaan. Als je het niet doet dan kom je nergens. Niet alle kinderen staan te juichen om te wandelen, mijn jongens ook niet. Bij een wandeling thuis gaan vaak de steps mee. Maar als we in Oostenrijk zijn, is het een ander verhaal. De bergen zijn magisch en de wandelingen zijn avontuurlijk. Zelfs met regen. Onderweg is eindeloos veel te beleven en te zien dus kinderen hoeven zich niet te vervelen. Hiken met kleuters is in Oostenrijk een feestje.

Wees niet overmoedig

De keuze voor de wandelroute is belangrijk. Voor kleuters mag deze niet te lang zijn en bij voorkeur is er onderweg van alles te doen en te beleven. Begin met een makkelijke wandeling, daarna kun je geleidelijk opbouwen. Houd rekening met de conditie van je kinderen. Onze jongens spelen het liefst buiten en zijn altijd actief, hierdoor kunnen we misschien langere wandelingen maken dan gemiddeld.

Vorig jaar moesten we onze kleuter van vier jaar nog regelmatig op de schouders nemen, dit jaar lopen onze kleuters van vijf en zes jaar (bijna) alles zelf. Ze zijn allebei goed in het echte klim- en klauterwerk over stenen en boomstronken. We kiezen dan ook zoveel mogelijk voor avontuurlijke paden in plaats van geleidelijke wandelpaden. Zo houden we rekening met hun voorkeur. Gemiddeld lopen onze jongens nu 10 tot 12 kilometer per dag met een uitschieter van 16 kilometer. Uiteraard lopen we deze afstand niet in één stuk, maar nemen we regelmatig pauze om te spelen en te chillen.

Lees ook: Serfaus Fiss Ladis

Een goede voorbereiding is het halve werk

Goede wandelschoenen en sokken zijn een must, net als regenkleding, zonnebrandcrème, (blaren)pleisters en voldoende proviand. Een kind met blaren heeft geen zin om verder te lopen, en een kind met te kleine, grote of anderszins oncomfortabele schoenen kun je ook niets kwalijk nemen. Ter voorbereiding op de vakantie hebben we de wandelschoenen thuis al ingelopen.

Nergens is het weer zo onvoorspelbaar als in de bergen. Het ene moment kan het regenen en het andere moment is het stralend mooi weer. Afhankelijk van de weersvoorspellingen dragen onze jongens een shirt met korte mouwen, een vest en waterdichte zomerjas. In onze tas nemen we altijd reservekleding en een handdoek mee. Met mooi weer ook een zwembroek en waterschoenen. Een handdoek is altijd handig, bijvoorbeeld ook om na regen speeltoestellen droog te maken of na een blotevoetenpad je voeten droog te maken.

Je kunt nooit voldoende water en snacks bij je hebben. Naast een lunch nemen we ook fruit en snoepjes mee onderweg. Dit laatste kunnen we ook als joker inzetten als de jongens echt niet meer willen lopen. Mijn man en ik hebben allebei een hutkoffer op onze rug met alle spullen, ook voor de kinderen. Je ziet wel eens kinderen met een eigen rugzak, maar ik vind het belangrijk dat de jongens zich vrij voelen om te klimmen en klauteren.

Plezier en afwisseling

We gaan altijd vroeg op pad. Zo hebben we het ‘zwaarste’ in de ochtend gehad en blijft er voldoende tijd over om te spelen. Kinderen hebben meer prikkels nodig dan volwassen. Om ervoor te zorgen dat ze zich onderweg niet gaan vervelen, laten we de kinderen speuren naar de wegwijsbordjes, letters ontcijferen, spelen we spelletjes als ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of zingen we een liedje. Onze jongens zijn om de beurt de ‘verkenner’ en mogen dan voorop lopen. Dit maakt ze trots en zo leren ze ook omgaan met verantwoordelijkheden. En laat ik eerlijk zijn, hiken met kleuters is niet altijd een succes. Dan kun je beter niet forceren, maar iets anders doen.

Lees ook: Zomer in Saalbach Hinterglemm

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo