Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Huis en tuin

Schuttingen

Beter een goede buur dan een verre vriend. Het hebben van buren kan heel gezellig zijn en ook wel eens handig wanneer je hulp nodig hebt. Zo heeft onze buurman onze post en plantjes verzorgd toen wij met vakantie waren. We boffen met onze buren. Met mooi weer spreken we elkaar regelmatig in de achtertuin. We hebben namelijk een lage schutting, waardoor we makkelijk een praatje maken als we in de tuin zitten.

Burenruzie

Maar die schuttingen staan er al een tijdje en hebben hun beste tijd gehad. Ze zijn nodig aan vervanging toe, zeiden mijn man en ik tegen elkaar. Maar we zijn niet overgegaan tot actie. Wist je dat de tuin regelmatig onderwerp is van burenruzies? De erfafscheiding staat zelfs in de top vijf oorzaken van burenruzies. De plek, de hoogte, de kosten of de ene buur wil wel een schutting plaatsen en de andere buur niet. Als je je schutting wilt aanpassen of vervangen zijn hier regels aan verbonden. Het kan dus zijn dat je hier afspraken over moet maken met de buren.

Als de schutting, heg of andere erfafscheiding op jouw grond staat dan mag je zelf bepalen wat je ermee doet. Het lastige is alleen dat dit vaak niet zo eenvoudig te bepalen is. Je zou een tekening kunnen opvragen bij het Kadaster of de erfgrens laten bepalen met een landmeter. Maar er kan ook sprake zijn van verjaring, bijvoorbeeld wanneer je buren het betreffende grond 10 jaar (te goeder trouw) of 20 jaar (te kwader trouw) in bezit heeft gehad. Dan zijn je buren automatisch de eigenaar geworden van dat stuk grond.

Type schutting

Gelukkig is het bij ons niet zo ver gekomen. Onze buren vertelden ons dat zij hun tuin gingen aanpassen en dat zij graag de schutting wilden vervangen. Over het vervangen van de schutting waren we het direct eens, maar dan is het nog de vraag of je hetzelfde idee hebt over de nieuwe schutting. De lage schutting zorgt voor een breder uitzicht dan dat er overal hoge schuttingen worden geplaatst. Bovendien zijn er ontzettend veel type schuttingen en smaken verschillen.

Onze buren stelde beton schuttingen voor. Een schot in de roos, want deze schuttingen zien er modern uit en passen goed bij het ontwerp van onze tuin. Bovendien is het betonnen frame van deze schutting super stevig en gaat beton langer mee dan hout. In tegenstelling tot een houten schutting zullen de betonnen palen geen last krijgen van houtrot. Binnen no time waren we het gelukkig eens over de schutting.

Lees ook: Elke druppel telt

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo