Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl

Kinderspaarrekening

Vanaf welke leeftijd geef je je kind eigenlijk zakgeld? En zo ja, hoeveel? En geef je het zakgeld contant of open je een kinderspaarrekening? Nu mijn zoon zes jaar is geworden, begin ik me af te vragen of het tijd is geworden om hem een beetje wegwijs te maken met geld. Het geven van zakgeld lijkt me een goede manier om alvast te oefenen voor later. Op deze leeftijd is de kans groot dat hij het zakgeld meteen uit wil geven aan kleine dingen, maar op den duur begrijpt hij vast dat je geld opzij moet zetten om iets groters te kunnen kopen. Door zelf te beslissen, leren kinderen de waarde van geld kennen. En dat is belangrijk voor later, want dan moeten ze immers ook hun wensen afstemmen op hun portemonnee.

Op de website van Nibud las ik dat 69% van de kinderen op de basisschool zakgeld krijgt. Vaak vanaf zes jaar, omdat kinderen op die leeftijd de verschillende munten herkennen. Maar tegenwoordig is bijna alles digitaal. Geven we het zakgeld contant, maken we het over naar een bankrekening of doen we een combinatie van beide?

Sparen

Oefenen met sparen vind ik heel belangrijk. Mijn kinderen moeten leren dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Op is op. Later moeten ze immers ook rekening houden met sparen voor grote uitgaven. Sparen is niet alleen geld opzij zetten voor wensen, maar ook voorbereid zijn op financiële tegenvallers. Je wasmachine gaat stuk, je inkomen kan dalen of je kunt je baan verliezen.

Mijn jongens hebben allebei een spaarpot gekregen. Het is een leuke manier om te starten en het spaargeld te zien groeien. Zo tellen ze nu het aantal munten, maar zijn ze zich nog niet bewust van het verschil in waarde van de munten. Als mijn kinderen nog wat ouder zijn, wil ik een spaarrekening kind openen. De voordelen van een bankrekening zie ik in het inzicht op de uitgaven, dat mijn kind leert inloggen en pinnen en het zakgeld kan ik automatisch overboeken.

Kinderspaarrekening

Sparen voor je kind kan op verschillende manieren. Je kunt op een eigen spaarrekening geld sparen voor je kind, maar je kunt natuurlijk ook een speciale kinderspaarrekening openen. Stap één: spaarrekening vergelijken. Veel banken bieden speciale kinderspaarrekeningen aan, vaak gekoppeld aan een interessante spaarrente en leuke voorwaarden voor de jonge spaarder. Vergelijk dan de voorwaarden dus goed voordat je een kinderspaarrekening opent en denk hierbij ook goed na over de mogelijke fiscale gevolgen.

Mijn naam is Stéfani, 35 jaar, getrouwd en een sportieve mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl. Ik viel niet alleen bijna 30 kilo af, maar leef nu gezonder én gelukkiger. Door mijn persoonlijke verhaal te delen, hoop ik bewustwording te creëren over het belang van een gezonde leefstijl. Met die kennis hoop ik je te inspireren om bewuster te kiezen om alles uit het leven te halen. Volg je me al op  Instagram? Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven, deel regelmatig leuke winacties en korte video’s.

Afbeelding: Pexels

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo