Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl

Cosmetische chirurgie

Cosmetische chirurgie groeit in populariteit en jaarlijks worden er in Nederland meer dan 100.000 cosmetische ingrepen uitgevoerd. Het betreffen niet alleen vrouwen die hun uiterlijk laten verfraaien, ook mannen bezoeken steeds vaker een cosmetische kliniek. Er wordt ontzettend veel geschreven over cosmetische chirurgie en succes- en horrorverhalen verspreiden zich als een lopend vuurtje. Het taboe op cosmetische ingrepen verdwijnt langzamerhand vanwege het groeiende aantal behandelingen. Zelf kijk ik er nu ook heel anders tegenaan dan een aantal jaren geleden. Ik ben inmiddels een stuk minder bevooroordeeld. Als twintiger wist ik zeker dat ik nooit aan mezelf zou laten sleutelen, maar nu ik halverwege de dertig ben, begin ik daar toch anders over te denken.

Een ingreep om er mooier uit te zien

Een cosmetische ingreep is een ingreep om er mooier uit te zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om een ooglid- of neuscorrectie, een facelift of borstvergroting. Maar ook om cosmetische behandelingen zoals het injecteren van rimpelvullers, laseren om pigmentvlekken te verwijderen of een haartransplantatie. Vaak vindt een cosmetische ingreep plaats omdat men niet tevreden is bijvoorbeeld omdat je door je fronsrimpels altijd boos kijkt, er vermoeid uitziet of (plaatselijk) snel kaal wordt. Maar ook omdat je er andere klachten door krijgt. Zo kunnen hangende oogleden ook voor hoofdpijn zorgen of zelfs het zicht verminderen en enorme borsten kunnen zorgen voor nek- en rugpijn.

Ik was nogal bevooroordeeld en wist zeker dat een cosmetische ingreep als een borstvergroting een ‘no go’ was. Waarom zou je aan je gezonde lijf laten sleutelen, dacht ik. Nu besef ik me dat sommige vrouwen van nature kleine of ongelijke borsten hebben en daar ontevreden mee kunnen zijn en een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren. Een borstvergroting om de natuurlijke schoonheid te vergroten of versterken kan dus eigenlijk best waardevol zijn en bijdragen aan het zelfvertrouwen van deze vrouwen. Zelf heb ik hangende oogleden waar ik me wel eens aan erger als ik in de spiegel kijk. Ik erger me, maar nog niet voldoende om de ingreep op dit moment serieus te overwegen. Maar als het opmaken van mijn oogleden moeilijk wordt door de overtollige huid of als ik écht ouder begin te lijken en een vermoeid uiterlijk heb, sluit ik een cosmetische ingreep echt niet uit. Het kan me dan helpen om weer een energieke, frisse en uitgeruste uitstraling te krijgen.

Weloverwogen keuze

De keuze voor cosmetische chirurgie is een persoonlijke keuze die je weloverwogen moet maken. Het is niet iets dat je zomaar even doet of voor een ander zou moeten doen. Bij elke ingreep kan iets misgaan, ook bij een cosmetische ingreep. Hierbij is het belangrijk om je te beseffen dat de kwaliteit van zorg niet altijd overal gegarandeerd is en er best wel eens wat misgaat. Plastisch chirurgen krijgen regelmatig te maken met hersteloperaties van ingrepen die niet juist zijn uitgevoerd door ondeskundige artsen, complicaties of een gebrek aan nazorg.

Als je een cosmetische ingreep wilt ondergaan ben je zelf verantwoordelijk voor het afwegen van de risico’s. Het is dan ook verstandig om goede informatie in te winnen om de juiste beslissing te maken. Je hebt onafhankelijke en eerlijke informatie nodig om die beslissing te kunnen maken. Verdiep je in de vaardigheid van jouw cosmetische arts voor de behandeling die je wenst te ondergaan. Denk aan ervaring, bijscholing, patiënttevredenheid en complicaties. De overheid geeft informatie over cosmetische ingrepen en tips waar je op kunt letten. Om mensen te wijzen op de risico’s heeft de overheid de volgende slogan laten ontwikkelen: ‘Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een geschikte arts.’ Uiteraard zal ik te zijner tijd goed onderzoeken of de kliniek en de betreffende arts voldoen aan de eisen en normen die worden gesteld. Ik schaam me er niet voor dat ik de wens heb om op termijn mijn oogleden te corrigeren. Ik vind het belangrijk om hier open over te zijn. Ik streef niet naar perfectie, maar een jongere blik en frisse uitstraling lijkt me wel geslaagd.

Afbeeldingen: Unsplash

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo