Zoeken...
TOP
Events Gezondheid Hardlopen Leefstijl Sport

MIND Blue Monday Run

Kom in beweging tégen depressie en vóór mentale gezondheid!

Bijna de helft van de Nederlanders krijgt ooit, direct of indirect, te maken met psychische klachten. Somberheid en depressie komen het vaakst voor. Daarom loop ik op maandag 17 januari 2022, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar, mee met de MIND Blue Monday Run om aandacht te geven aan iedereen die worstelt met een depressie.

Donaties van de MIND Blue Monday Run worden besteed aan de preventie van psychische problemen bij met name jongeren. Onderdelen hiervan zijn het aanbieden van hulp via een directe hulplijn, het geven van gerichte informatie en de mogelijkheid voor onderlinge steun voor iedereen in Nederland. Niet alleen MIND, maar ook ik, wil dat niemand er alleen voor staat.

Lees ook: Mijn gesprek over leefstijl

Praten helpt

Iedereen voelt zich wel eens somber of lusteloos. Dit kan te maken hebben met bepaalde problemen die spelen in je leven. Deze gevoelens verdwijnen vaak weer na korte tijd. Maar als de somberheid een paar weken aanhoudt en je daarbij minder plezier hebt in activiteiten dan kan er sprake zijn van een depressie. En dat is door anderen niet zo duidelijk te zien als een gebroken been.

Een psychische aandoening kan iedereen overkomen. Het kan je overvallen in alle fases en momenten van je leven. Sta je wel eens stil bij hoe jij je voelt? Ben je verdrietig? Of boos? Het is belangrijk om je emoties toe te laten in plaats van te negeren. Elke emotie is oké en je hoeft er niets iets van te vinden. Praten over je emoties en psychische klachten is belangrijk. Als je praat over je problemen, kun je ze verwerken. Maar ook je familie en vrienden kunnen je ondersteunen. Als je ze er niets over verteld, dan weten ze ook niet goed hoe zij ermee om moeten gaan. Praten zorgt voor begrip en het kan een stap zijn naar de juiste hulp.

Je somber voelen, angsten hebben of gespannen zijn

Veel mensen houden hun klachten en gevoelens helaas (nog) verborgen voor anderen. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om hierover te praten. Ik wilde niet toegeven dat het slecht met me ging. Ik wilde het geheim houden, omdat ik me schaamde. Maar na de komst van mijn kinderen kon ik het niet meer verbergen en heeft mijn man een afspraak bij de huisarts gemaakt. Praten over mijn problemen en hier eerlijk over te zijn, heeft me geholpen om beter te worden.

Vóór mentale gezondheid

Tijdens de MIND Blue Monday Run kom ik in beweging vóór mentale gezondheid en om iedereen die worstelt met een depressie een hart onder de riem te steken. Ik hoop dat er meer begrip in onze samenleving komt voor mensen die last hebben van psychische problemen. Ik heb een donatie gedaan aan MIND om mensen met somberheid en depressie nog beter te helpen en bovendien werk ik ook aan mijn eigen fysieke en mentale gezondheid door een lekker rondje hard te lopen. Een gezonde leefstijl houdt je namelijk niet alleen fysiek fit, maar ook mentaal. Bewegen en daglicht helpen tegen stress, net als gezond eten en voldoende slaap.

Lees meer over de MIND Blue Monday Run

.

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit