Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Hardlopen / Sport

Conditie opbouwen met een hardloopschema

Als ik vijf kilometer kan hardlopen dan kan jij dat ook. Met een hardloopschema bouw je je conditie op door middel van een juiste balans tussen training, rust en intensiteit. Ondanks dat ik regelmatig sport, lukte het me echt niet om in één keer vijf kilometer te lopen. Sterker nog, na een paar minuten stond ik al naar adem te happen. Ik was er niet van overtuigd dat ik vijf kilometer zou kunnen hardlopen, maar een hardloopschema heeft me geholpen om mijn doel toch te bereiken zonder blessures op te lopen.

Schoenen aan én gaan

Hardlopen is één van de meest toegankelijke sporten. Je hebt er bijna niets voor nodig, schoenen aan én gaan! Zo begon ik ook, maar ik had geen idee hoe ik mijn conditie moest opbouwen. Ik deed eigenlijk maar wat en als ik moe werd dan gaf ik op. Er werd mij aangeraden om mijn conditie op te bouwen met een hardloopschema. Ik had er wel eens van gehoord, maar ik had toch mijn twijfels. Vooral over de wandelpauzes tussen het hardlopen door. Werkt dat nou echt?

Als je het op een andere manier bekijkt, verschillen wandelen en hardlopen niet zoveel. Als je hardloopt dan wandel je sneller. Maar ik zag het wandelen tussen het hardlopen door als falen. Nu weet ik dat je juist die wandelpauzes nodig hebt om het hardlopen vol te houden en sneller te lopen. Met een korte wandeling tussendoor bouw je juist je conditie goed op.

Goede stok achter de deur

Een schema bleek voor mij een goede stok achter de deur. Voor mij was het hardloopschema net dat beetje hulp die ik nodig had om het hardlopen vol te houden. De route naar het doel is al uitgestippeld en je hoeft geen energie meer te verspillen aan het hoe en wat. Zo kun je je op het hardlopen zelf concentreren. Als je je aan het schema houdt, dan is de kans groot dat je met succes je doelen haalt.

Een hardloopschema moet natuurlijk wel bij je huidige fitheid passen. In mijn geval betekende dat beginnen bij het begin, waarbij ik eerst vooral wandelde met kleine stukjes hardlopen tussendoor. Door mijn hardlooptrainingen drie keer per week in te plannen, kreeg ik structuur. Het hardlooprondje werd al gauw een vast onderdeel in de week. Na 30 trainingen liep ik vijf kilometer in één stuk zonder wandelpauze. Ik voel geen ambitie om de marathon te lopen, maar met een rondje van vijf kilometer ben ik helemaal in mijn sas. Hardlopen maakt me sterker en fitter, waardoor ik me ook positiever en energieker voel!

Lees ook: 5 kilometer hardlopen

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo