Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Kids

Lachend leren lezen

‘Mama, gaan we vanavond weer samen een verhaaltje lezen?’ Kik de Kikker van Kijk en Lees is hét favoriete leesboek van mijn zoontje. Elke dag is hij druk met letters en na de zomer gaat hij naar groep drie. Dan zal hij echt leren lezen, maar hoe leuk als je al spelenderwijs kunt kennismaken met lezen? Teksten voor beginnende lezers zijn vaak lang en best moeilijk, waardoor kinderen snel afhaken. Plezier in lezen is zo belangrijk als je leert lezen. De kinderboeken van Kijk en Lees bestaan uit stripverhalen op AVI niveau en sluiten aan bij de groepen op de basisschool.

De stripboeken van Kijk en Lees zijn gericht op groep drie tot en met zes. De serie bestaat nu uit ruim twintig delen die allemaal los van elkaar te lezen zijn, maar met de Kinderboekenweek later dit jaar komen er nog drie nieuwe exemplaren bij voor groep zeven.

Startende lezers

Voor het niveau van groep drie biedt Kijk en Lees twee boekenseries over Kik en Joep. Kik is de gezelligste kikker die je ooit zult ontmoeten. Hij stort zichzelf en zijn dierenvriendjes enthousiast in de gekste situaties. Joep is een deugniet die veel plezier maakt met zijn vriendjes Rolf en Vera. Hij doet na school wat elk kind het liefste doet: precies wat hij zelf wil. De verhaaltjes gaan in op vriendschap, humor en er wordt een hoop kattenkwaad uitgehaald.

Beelden zeggen meer dan woorden

Zonder een woord te lezen, zit mijn zoon al in het verhaal. ‘Kijk mama, dit is grappig.’ Beelden zeggen soms nu eenmaal meer dan woorden. Het eerste stripverhaaltje van Kik de Kikker gaat over het raden van de letters. Kikker herkent de letter a niet en zegt telkens een andere letter. Heel herkenbaar voor mijn zoon, aangezien hij ook nog wel eens gist naar een letter die hij niet direct weet. Meteen ook een goede boodschap: door te oefenen kun je leren.

De striptekeningen helpen dan ook om het verhaal te begrijpen. Ze zijn kleurrijk en spreken tot de verbeelding. Zo hebben de stripfiguurtjes duidelijke gezichtsuitdrukkingen. Als Kik de Kikker boos, verdrietig op blij is dan is dat meteen duidelijk. Mijn zoon roept direct wat hij ziet, daarna gaan we lezen wat de stripfiguurtjes zeggen. De verhaaltjes en teksten zijn kort en passen goed bij het leesniveau. Het is niet te moeilijk, maar het biedt wel voldoende uitdaging. Voor het slapen gaan, lezen we één a twee verhaaltjes. Dat is net mooi voor hun concentratieboog.

Vrolijke stripboeken

Eigenlijk werken alle boeken nagenoeg hetzelfde, of het nou een boek op AVI start of straks AVI E7 is. Het zijn korte humoristische stripverhalen en de leesinspanning blijft meestal beperkt. Het belangrijkste is dat het vooral grappige boeken zijn. Daarom slaan mijn jongens de boeken dan ook met plezier open.

Op de website makkelijklezen.nl kan je deze boekjes trouwens ook aanvragen als meeluisterboek. Via een inlogcode krijg je toegang tot een audio-bestand, zodat kinderen die nog niet of moeilijker kunnen lezen, kunnen kijken naar de tekeningen en ondertussen de tekst kunnen beluisteren.

Bestel jouw stripboeken in de webshop van Kijk en Lees

Meer boekreviews, kindvriendelijke hotspots en leuke producten vind je onder Kids.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo