Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl

Groene arbeidsovereenkomst

Twee extra vakantiedagen als je duurzaam reist of ieder uur dat je overwerkt plant je werkgever een boom. De groene arbeidsovereenkomst staat vol met dergelijke afspraken die duurzame keuzes stimuleren. Het is bedoeld voor werkgevers die hun duurzame ambities willen weerspiegelen in hun arbeidscontract. En voor werknemers die graag een steentje bijdragen aan een groene wereld.

Duurzaam als ambitie

Grondstoffen raken op en de temperatuur op aarde stijgt. Overheden, maar ook bedrijven, zoeken naar manieren om onze ecologische voetafdruk kleiner te maken: van de fossiele brandstoffen af, vervoer zonder CO2 -uitstoot, en circulair gebruik van grondstoffen. Zo schreef ik eerder over het Nederlandse kledingmerk Studio Anneloes, die als eerste modemerk transparant maakt wat haar footprint is. 

Maar hoe krijg je burgers mee in deze veranderingen? Mensen vinden duurzaamheid steeds belangrijker, maar het blijkt toch een hele opgave om tot duurzaam gedrag te komen. Ons gedrag wordt ook gestuurd door bijvoorbeeld gewoonten, emoties en de sociale omgeving en daardoor is het lastig te veranderen. Wanneer zijn we wel bereid om ons gedrag te veranderen?

Lees ook: Duurzame kleding is een waardevolle investering

Aanzetten tot groen gedrag

Hoe krijg je werknemers uit de auto en stimuleer je om duurzamere alternatieven te gebruiken? Mijn werkgever bood me de mogelijkheid om met een financiële bijdrage een elektrische fiets aan te schaffen. Zo ga ik voortaan niet meer met de auto of trein naar mijn werk, maar met de fiets. Niet alleen duurzaam, maar ook een stuk gezonder!

De arbeidsovereenkomst is het meest voorkomende contract in Nederland. Als je in dit contract afspraken kunt maken over een duurzamere leefstijl dan kunnen we misschien écht stappen maken. De behoefte aan betekenisvol werk en duurzaamheid is er in toenemende mate, maar duurzaamheid is voor veel mensen een ‘ver van mijn bed show’. De groene arbeidsovereenkomst kan tegemoetkomen aan de wens om duurzamer door het leven te gaan zonder dat het je veel moeite kost.

Een groen vormgegeven contract

Sinds eind december is de groene arbeidsovereenkomst gratis beschikbaar via de gelijknamige site. Op de website vind je een voorbeeldcontract met vrolijke afbeeldingen van bomen en bergen en afspraken over zaken als overwerk, reiskostenvergoeding en vakantiedagen. Met de groene arbeidsovereenkomst zetten werkgevers én werknemers dus gezamenlijk stappen om te verduurzamen.

Alles over de groene arbeidsovereenkomst vind je op groenearbeidsovereenkomst.nl

Afbeelding: Pexels.com

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo