Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Ook jij kunt iets doen tegen eenzaamheid

eenzaam

Afgelopen week opende de Jumbo zogenaamde kletskassa’s voor mensen die graag een praatje maken. Een groot gebaar om iets te doen tegen eenzaamheid. Voor sommige mensen is de supermarkt een sociale ontmoetingsplaats. Eenzaamheid komt veel vaker voor dan je misschien zou denken. Bij eenzaamheid denk je misschien aan iemand op leeftijd in het bejaardentehuis, maar komt op alle leeftijden voor. Niet alleen bij ouderen, maar ook onder vaders, moeders, studenten en zelfs kinderen.

Samen doorbreken we het taboe

Iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. In onze maatschappij relateren we eenzaamheid aan iemand die vaak alleen is, terwijl dat niet per se zo is. Veel mensen die zich eenzaam voelen, zijn sociaal en spreken veel anderen op een dag, maar zij missen een bepaalde, goede relatie, bijvoorbeeld met hun ouders of met collega’s door thuiswerken.

De cijfers liegen er niet om. Meer dan één miljoen Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam. Maar dat aantal ligt misschien nog wel veel hoger, omdat er weinig wordt gepraat over gevoelens van eenzaamheid. Er heerst nog een taboe op. Er heerst schaamte om toe te geven dat je je eenzaam voelt. Het is belangrijk om hierover te praten om het onderwerp bespreekbaar te maken en meer mensen bewust te maken van dit thema. We kunnen namelijk allemaal iets doen tegen eenzaamheid.

Het is meer dan een naar gevoel

Eenzaamheid is veel meer dan een naar gevoel. De gevolgen kunnen groot zijn en eenzaamheid kan zelfs gezondheidsrisico’s zoals depressies, angst, verminderd zelfvertrouwen, slecht slapen en zelfs hart- en vaatziekten, met zich meebrengen. Contact met andere mensen is goed voor onze geest. Wij, mensen, zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig, zowel praktisch als emotioneel. Ook dat praatje in de supermarkt kan dus helpen om je wat minder eenzaam te voelen.

Het is moeilijk te zien of iemand zich eenzaam voelt. Als je die gevoelens hebt, is het dus belangrijk om er zelf wat aan te doen. Maar het kan een drempel zijn om hulp te vragen, bijvoorbeeld omdat je je schaamt of je te trots bent. Het is lastig om je kwetsbaar op te stellen en hulp te vragen. Hulp vragen is echter geen zwakte of falen, maar juist ontzettend sterk.

Week tegen Eenzaamheid

Om het taboe op eenzaamheid te doorbreken vindt er in de eerste week van oktober de Week van Eenzaamheid plaats. In deze week worden er honderden activiteiten georganiseerd die mensen de mogelijkheid bieden om nieuwe sociale contacten te leggen of contacten te verduurzamen. Een klein gebaar kan het verschil maken.

Wil je weten wat jij kunt doen tegen eenzaamheid? Neem dan een kijkje op weektegeneenzaamheid.nl

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo