Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Activiteiten / Er op Uit / Kids / Leuke dingen / Reviews / Wandelen

Geocachen

Begin je je dagelijkse ommetjes en blokjes om een beetje zat te worden? Misschien is geo wandelen dan wel iets voor jou. Geocachen maakt jouw wandeling een stuk uitdagender, omdat je op zoek gaat naar wereldwijde schatten op basis van GPS coördinaten. Waar je precies naar op zoek gaat, is steeds een raadsel. Maar dat is juist het leuke ervan. Met geocaching ga je met plezier naar buiten en geef je je wandelingen een nieuw doel. Al een tijd geleden werd ik getipt om te geocachen met mijn jongens. En ja, het is een leuke manier om samen buiten in beweging te zijn. In deze blog vertel ik je wat geocaching is, hoe het werkt en deel ik mijn eerste ervaringen met geocachen.

Hoe werkt geocachen?

Geocaching is een spel waarbij je op zoek gaat naar een schat. De schat, ook wel cache genoemd, wordt verstopt op bijzondere plekken. De plekken waar de caches verstopt zitten worden online gedeeld door GPS coördinaten. Om mee te spelen, maak je eerst een account aan op Geocaching.com. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Het is ook mogelijk om een Premium account af te sluiten met extra voordelen, maar dat is niet nodig om als beginner te geocachen.

Als je je smartphone gebruikt tijdens het wandelen dan raad ik je aan om de app te downloaden. Via de app kun je de kaart openen met alle locaties van verstopte geocaches. De groene geocaches zijn het meest geschikt voor beginners. Alleen al in Nederland zijn meer dan 36.000 geocaches verstopt. Grote kans dat ook bij jou in de buurt schatten te vinden zijn. Via de kaart kun je zoeken in de omgeving waar je wilt gaan geocachen of je kijkt bij jou in de buurt. Zo zie ik dat er op loopafstand van ons huis al een aantal schatten te vinden zijn. Ik krijg meteen zin om naar buiten te gaan en maak mijn jongens enthousiast voor een speurtocht.

Lees ook: Wandelen met alpaca’s

Hoera, onze eerste geocache!

Op ons avontuur nemen we mee: een smartphone met volle batterij en een goed werkende pen. Dat is belangrijk om onze naam in het logboek te schrijven als we de schat hebben gevonden. Via de coördinaten begeven we ons naar de locatie. Maar als we op de cachelocatie zijn aangekomen, begint de zoektocht pas echt. Want waar zoeken we eigenlijk naar? Een cache is in de meeste gevallen een waterdicht kistje, met daarin een logboek en een schat. Het kan klein of groot zijn. Het kan verstopt zijn in hoge bomen of juist laag tussen de wortels van een boom.

Voor onze eerste geocache hoeven we niet lang te zoeken. Mijn jongens staan te springen van plezier als ze de geocache hebben gevonden. Het eerste wat we nu mogen doen is de geocache openen. In de geocache vinden we een logboek waarin we mijn gebruikersnaam opschrijven. Soms kun je ook aangeven op welke datum en welk uur je de geocache gevonden hebt. Ook in de app kun je je vondst loggen en zie je voortaan een smiley staan op de kaart in de app. Zo zie je in een oogopslag dat je deze cache al in de pocket hebt. Als je het fysieke logboek hebt ingevuld, leg je de geocache op exact dezelfde plaats terug zoals je hem hebt gevonden.

Mocht je de schat niet kunnen vinden, dan kun je altijd nog de informatie lezen over de geocache of logs van voorgaande geocachers uitpluizen voor aanwijzingen. Je vindt deze informatie door in de app op de geocache te klikken. Soms lukt het alsnog niet om een cache te vinden. Je kunt dan de beheerder van de geocache een berichtje sturen waarin je om een extra hint vraagt. En als het echt niet lukt, is het belangrijk om online te loggen dat de cache onvindbaar is, zodat eventuele volgende schatzoekers hiervan op de hoogte zijn.

Op naar de volgende schat!

Mijn jongens hebben de smaak te pakken. ‘Op naar de volgende schat, mama.’ Ik vraag me af waarom ik niet eerder ben gaan geocachen met mijn mannen. Geocachen is een toffe manier om lekker actief en buiten te zijn. Je kunt geocachen waar en wanneer je maar wilt, het kost je in principe geen geld en maakt van een ‘saaie’ wandeling een avontuurlijke ontdekkingstocht. Vaak liggen caches op mooie plekken in de natuur verstopt, dat maakt het extra leuk. Als je jouw eerste schat hebt gevonden dan is geocaching echt verslavend!

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo