Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Persoonlijk

Nieuwjaarsduik

Oliebollen en vuurwerk zijn niet de enige nieuwjaarstradities. Heb jij wel eens een nieuwjaarsduik genomen? Rillend van de kou het water inrennen, en er nog kouder uitkomen? Na een knallend oud en nieuw is het verleidelijk om lang in bed te blijven liggen, toch staan er duizenden mensen te trappelen om het koude water in te duiken.

De Nieuwjaarsduik is een jaarlijkse traditie die al bestaat sinds 1965. Meestal gebeurt dit op nieuwjaarsdag. Vooral de Nieuwjaarsduik in Scheveningen is bekend. Normaal gesproken is het een stuk kouder rond de jaarwisseling. Nu is het zelfs één van de warmste 1 januari’s ooit. Dat voelt misschien een beetje als valsspelen, maar het water blijft koud.

Koud water heeft vele gezondheidsvoordelen

Veel mensen denken dat je snel verkouden of ziek wordt als je een duik neemt in koud water. Maar je wordt niet verkouden van de kou, maar door een virus. Een dip in koud water heeft juist veel gezondheidsvoordelen. Om te beginnen heeft de kou een weerstand verhogende werking. In het koude water maakt je lichaam als een gek meer witte bloedcellen aan. En die zijn een belangrijk onderdeel van een goed functionerend afweersysteem. Bovendien stimuleer je met een Nieuwjaarsduik je bloedsomloop en komen er heen heleboel geluksstofjes vrij.

Een opkikker voor je lijf

Om heel eerlijk te zijn, stond ik in eerste instantie niet te springen om een Nieuwjaarsduik te nemen. Het kan dan wel gezond zijn, maar koud water is gewoon oncomfortabel. Toch ging ik de uitdaging aan. Nieuwe dingen zijn altijd spannend. Je zult je er dan een beetje toe moeten zetten. Je comfortzone is alles wat je kent en waarmee je vertrouwd bent. Het voelt veilig en er zijn ontzettend veel redenen om het niet te doen. Dat ongemakkelijke gevoel als je iets nieuws probeert, zal altijd blijven. Maar de kick als je het wel doet, is tien keer groter.

Met een klein clubje enthousiastelingen verzamelde ik op Nieuwjaarsdag bij de Cattenbroekerplas. Mijn ademhaling en hartslag voelde ik versnellen zodra ik het water in stapte. Mijn lichaam spande zich aan en vocht tegen de kou. Uit mijn eerdere ervaringen met een ijsbad weet ik dat het belangrijk is om controle te krijgen over mijn ademhaling. Ik probeer rustig in en uit te ademen. Je ademhaling kan je helpen om meer te ontspannen. Ook probeer ik mijn gedachten (Help, wat is het koud!) los te laten. Na een paar minuten in het koude water was het fijn om weer een handdoek om mij heen te slaan. Mijn benen en tenen tintelden van de kou. Maar ik voelde mij fantastisch. Het maakte een soort oergevoel in mij los. Samen de kou trotseren, geeft een soort ‘kick’. En met zo’n adrenaline boost ren je letterlijk het nieuwe jaar in.

Lees ook: Indoor skydiven bij City Skydive Utrecht

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo