Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Cultuur en Media / Reviews

De wereld van Eva

We kennen haar allemaal van de dagelijkse talkshow Jinek. Eva Jinek heeft messcherpe interview skills en een gave om gevoelige onderwerpen aan de kaak te stellen. In de nieuwe Videoland Original ‘De Wereld van Eva‘ gaat ze een stap verder en spreekt ze over intieme zaken die komen kijken bij het moederschap anno 2022.

Taboe en schaamte doorbreken

Twee jaar nadat ik moeder werd, is Eva Jinek moeder geworden van een zoon. ‘De belangrijkste en moeilijkste taak van mijn leven‘, aldus Eva. Niets raakt haar meer dan haar zoon Pax. Het moederschap vindt ze waanzinnig, intens, overweldigend en totaal anders dan ze zich van tevoren had kunnen bedenken. Ze omschrijft het precies zoals ik het ervaar. Het moederschap vind ik allesomvattend en zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Destijds durfde ik niet te praten over mijn gevoelens, laat staan over lichamelijke of mentale problemen. En dat is precies waar de documentaire ‘De wereld van Eva‘ over gaat.

We moeten juist praten over de minder fraaie kant van het moederschap om taboes te doorbreken. In ‘De wereld van Eva’ gaat Eva het gesprek aan over normale dingen in het leven van een vrouw die in onze huidige maatschappij onderbelicht zijn. De documentaire bestaat uit drie afleveringen waarin de bevalling, het schuldgevoel van werkende moeders en seks na de bevalling aan bod komen.

Lees ook: traumatische tropenjaren

Een traumatische bevalling

De eerste aflevering van de documentaire gaat over de bevalling. Als je naar de plaatjes op Instagram kijkt dan denk je dat je drie dagen na de bevalling stralend achter de kinderwagen loopt. We horen van de zorg dat je zes weken rustig aan moet doen; daarna kan alles weer. Maar dat is voor iedereen anders. Maar liefst één op de vijf vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch. Toch praten we daar niet over. We lachen of zwijgen uit schaamte wat het moederschap allemaal met ons doet. Eva gaat in gesprek met bekende en onbekende Nederlanders en artsen over de fysieke problemen na de zwangerschap. .

Schuldgevoelens

Iedere keer als ik de deur uitloop, voel ik iets aan mij knagen.‘ In de tweede aflevering van ‘De wereld van Eva‘ bespreekt Eva zaken zoals het schuldgevoel van werkende moeders. Weer volop herkenning over de eindeloze stroom aan gedachten, het gevoel om continu te kort te doen en de tweestrijd in mijn hoofd. Eva bezoekt een school in Amsterdam en stelt diverse moeders op het schoolplein vragen over de rolverdeling met betrekking tot de opvoeding en verzorging van de kinderen. Met een collega praat ze over de verdeling tussen werk en privé. Kunnen mannen niet zorgen of willen ze niet zorgen? En zijn er ook luizenvaders?

Seks na de bevalling

In de derde aflevering neemt Eva deel aan een bijeenkomst voor moeders om hun seksuele beleving en frustraties na de bevalling te kunnen delen. Na zes weken mag je ‘het’ weer proberen, maar een ruime meerderheid van de jonge moeders is hier lichamelijk of mentaal nog niet klaar voor. De komst van een baby kan er behoorlijk inhakken als het gaat om je seksleven. Niet alleen de kant van de moeders wordt belicht, maar Eva gaat ook in gesprek over het seksleven na de bevalling met een groep mannen. Open wordt er gesproken over seks tijdens de zwangerschap, de behoeftes van de man en geslaagde seks.

Een realistische kijk op het moederschap

Er is ontzettend veel waar ik mezelf in herken. Ik had gewild dat deze documentaire er al was tijdens mijn zwangerschappen. Ook ik praat niet veel over lichamelijke klachten die ik heb overgehouden aan mijn zwangerschappen. Als pasgeboren moeder zweeg ik en probeerde ik te voldoen aan ‘het ideale plaatje’. Lang heb ik mij eenzaam gevoeld door schaamte. Ik vind de dapperheid van de vrouwen in deze documentaire bewonderingswaardig. Je moet er maar over durven praten. Ook Eva stelt zich kwetsbaar op door haar persoonlijke ervaringen te delen.

Het laatste wat Eva wil, is iedereen bang maken voor het moois dat moederschap biedt. Deze documentaire laat de minder fraaie kant van het moederschap zien, maar Eva doet dit met humor. We kunnen alleen iets aan taboes, schaamte en schuldgevoelens doen als we erover praten. ‘De wereld van Eva‘ is een must see voor een realistische kijk op het moederschap. Geen idee of er een vervolg van deze documentaire in de pijplijn zit, maar ik sta in ieder geval te popelen om nieuwe afleveringen.

Bekijk de documentaire De wereld van Eva op Videoland.com

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo