Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Burn-on

Heb jij wel eens van een burn-on gehoord? In het boek Burn-on schrijft Mieke Lannoey over de functionerende burn-out. Waar je bij een burn-out op een bepaald moment echt niet meer verder kunt, blijft dat punt bij een burn-on uit. Je functioneert nog wel, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Alle vreugde is verdwenen. Veel mensen hebben hier last van hebben zonder dat ze het weten.

Wat kun je verwachten?

Het boek Burn-on begint met een signalerende vragenlijst, waarbij de schrijfster de belangrijkste rode vlaggen op een rij zet. Heb je het gevoel dat je leven alleen nog maar draait rond werken? Is het moeilijk voor je geworden om écht te ontspannen? Kom je maar niet toe aan afspreken met vrienden? Ik denk dat bijna iedereen zich wel kan herkennen in één van deze signalen. We komen allemaal wel eens in een burn-onfase terecht. Denk maar aan de tropenjaren met gebroken nachten, een verbouwing of mantelzorg van je naasten.

Dit boek brengt bewustwording. Je leest wat een burn-on is en welke factoren meespelen in het ontstaan ervan. Mieke Lannoey zet een burn-on en burn-out tegenover elkaar en neemt zowel de verschillen als verbanden onder de loep. Een aantal concrete burn-onverhalen worden gedeeld, alsmede het persoonlijke verhaal van de schrijfster. Ze is heel open en eerlijk over haar eigen gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Met deze voorbeelden en verhalen wordt een burn-on tastbaar.

De weg uit een burn-on

Mieke Lannoey deelt ook de stappen die zij zelf heeft gezet om haar eigen burn-onproces om te keren. Ze deelt haar inzichten uit eigen ervaringen samengebracht met verbanden uit de literatuur. Het stappenplan is uitgebreid en zit bomvol praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt. Het boek is vlot geschreven en ik lees veel herkenning. Ik leg de lat regelmatig te hoog voor mezelf en heb een overdreven groot verantwoordelijkheidsgevoel in mijn werk. Dit boek heeft me bewust gemaakt van de rode vlaggen en geeft me ook concrete handvatten om er iets mee te doen, bijvoorbeeld om vaker afstand te nemen van Social Media en nog bewuster niets te doen. Of dit boek je echt gaat veranderen? Alleen jij kunt beslissen wanneer genoeg écht genoeg is. Maar ik ben ervan overtuigd dat aandacht voor het fenomeen burn-on een waardevolle vorm van preventie kan zijn. Iedereen die Burn-on leest en zichzelf herkent in de rode vlaggen, bijvoorbeeld omdat je altijd maar non-stop doorgaat, voorkomt misschien een echte crash.

Lees ook: Wanneer je lichaam nee zegt

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo