Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Fashion / Reviews

Mode is voor iedereen

Een lange tijd was de modewereld alleen weggelegd voor super skinny vrouwen. Gelukkig is daar in de afgelopen jaren verandering in gekomen. En zien we steeds meer plussize vrouwen in het modebeeld terug. Ook Nederlandse televisieprogramma’s hebben vrouwelijke deelnemers met rondingen. Precies zoals het hoort te zijn, want de gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maatje 42 en niet 34. Het aanbod aan kleding in grote maten voor dames is gelukkig ook steeds beter geworden, want mode is voor iedereen!

Een onrealistisch schoonheidsideaal

Via speelgoed, animatiefilms, poppen en actiefiguren krijgen kinderen al op jonge leeftijd onrealistische schoonheidsidealen met de paplepel ingegoten. Ook mijn ideaalbeeld was maatje 36 en ik beschouwde de graatmagere modellen in reclames en tijdschriften als mijn grote voorbeeld. “Als ik tien kilo zou afvallen, zou ik vast gelukkig zijn.

In 1997 maakte The Body Shop een statement met een internationale campagne met een volslanke Barbiepop met de slogan: “There are 3 billion women who don’t look like supermodels and only 8 who do.” En misschien ken je de Dove campagnes nog wel waarin vrouwen in verschillende maten en gewichten, lichaam-, huidtypes en leeftijd in beeld werden gebracht. De bedoeling was om iedereen een goed gevoel te geven, zonder schaamte of -schuldgevoelens en negativiteit. Voor mij was dit voor het eerst dat ik zelfverzekerde volslanke vrouwen op televisie zag.

Omarm je lijf

Tegenwoordig is een curvy model sociaal meer aanvaard. En zijn reclames met modellen die ongezond dun lijken verboden. Toen ik zwaarder was, vond ik het lastig om kleding te kopen. Het is super confronterend om je voor de zoveelste keer in een te kleine broek te wringen als je niet lekker in je vel zit. Het liefst wilde ik mijn lijf verstoppen. Als ik ging winkelen, dan deed ik dat het liefst met mijn moeder. Zij kent me als geen ander. Als ik het niet meer zag zitten om me voor de zoveelste keer in een pashokje te wurmen, wist zij me op te beuren. “Stef, we vinden echt wel iets dat je goed past, mooi staat en waar je vervolgens heel lang plezier van hebt.” Ik heb moeten leren om mijn lijf te omarmen.

Focus op de pasvorm, niet op de maat

De modewereld gaat met z’n tijd mee en veel kledingmerken breiden hun collectie uit met kleding voor een maatje meer. Ook kleding in grote maten kent verschillende modellen en pasvormen. De keuze uit verschillende kledingstukken is enorm. Mijn moeder zei vroeger al dat ik niet naar de maat moest kijken, maar naar de pasvorm. Ook als je wat voller bent, kun je je goed kleden door kleding te kiezen die je sterke punten benadrukken. Zo benadrukte ik mijn taille in plaats van brede heupen. Door je op de pasvorm te focussen benadruk je je sterke punten en verhul je eventuele probleemgebieden. Hippe grote maten mode is toegankelijk voor iedereen!

Lees ook: Duurzame kleding is een waardevolle investering

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo