Zoeken...
TOP
Gezondheid Kids Leefstijl

Buitenlesdag 2021

Ontdek de natuur op het schoolplein

13 april 2021 is het weer zo ver: tijdens de Nationale Buitenlesdag roepen IVN Natuureducatie en Jantje Beton alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens hun lessen. Buitenles is gezond: de frisse lucht, beweging en nodigt uit tot creativiteit. Een super goed initiatief om aandacht te vragen voor de natuur. Want natuur, dat ervaar je niet vanuit een boek maar gewoon buiten!

Goed voor de ontwikkeling

Buitenles is niet alleen gezond en goed voor de leerprestaties van de kinderen, het is ook nog eens heel leuk! Gelukkig gaan steeds meer leerkrachten vaker met hun leerlingen naar buiten. Door regelmatig reguliere lesstof in de buitenlucht aan te bieden, ontdekken, onderzoeken en leren kinderen spelenderwijs en met veel meer plezier.

Dat buiten zijn goed is voor kinderen is algemeen bekend. Door lessen buiten te geven, worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht. Dit draagt bij aan minder vermoeidheid en een betere stemming en heeft mogelijk ook een positief effect op het leervermogen van kinderen.

Een buitenles biedt ook mogelijkheden voor de leerkracht om uitdagende lessen te geven. Het zijn lessen waar leerlingen zelf dingen uitzoeken, veel samenwerken en hun lichaam en zintuigen gebruiken tijdens het leren. Bewegen tijdens het leren is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid van kinderen, maar heeft ook positieve effecten op cognitieve processen.

Springend optellen

Voor Buitenlesdag zijn alle vakken geschikt. Denk aan beestjes zoeken, optellen met sprongen of een geschiedenisrace. Voor de groepen 1 tot en met 3 zijn er zat ideeën te bedenken, zoals cijfers en letters schrijven met stoepkrijt, hoelahoepen, blik werpen. Kikkersprongen maken, een kunstwerk maken met voorwerpen uit de natuur, sorteren en tellen, verspringen en muziek maken. Overigens zijn deze activiteiten natuurlijk ook leuk om zelf met je kinderen in de speeltuin te doen.

De Buitenlesdag wordt georganiseerd door Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Op Buitenlesdag.nl vind je meer informatie. Ben je benieuwd naar leuke locaties om met je kinderen naar buiten te gaan? Neem dan een kijkje bij Kids Erop uit.

Copyright afbeeldingen: Buitenlesdag

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit