In de Oisterwijkse bossen maakte ik kennis met bosbaden. In Japan is bosbaden, oftewel Shinrin-yoku, een manier om je lichaam en geest te helen door middel van de natuur. Er is aangetoond dat stresshormonen tot wel 30 dagen lang verlaagd blijven na zo’n bosbad. Om te bosbaden hoef je niet per sé tijd door te brengen in het bos. Het is de bedoeling om de natuur optimaal te ervaren. En dat kan ook in je eigen omgeving, zelfs in je eigen tuin.
Lees hier meer over Bosbaden in de Oisterwijkse bossen
Om te bosbaden in je eigen tuin heeft IVN Natuureducatie een aantal oefeningen voor je.
Oefening 1 – Luister naar de natuur
Is het je wel eens opgevallen hoeveel geluiden er zijn in de natuur? Neem een aangename houding aan en luister vijf minuten met volledige aandacht naar alles dat je hoort. Zoemende bijen, ritselende bladeren, de wind, zingende vogels of misschien wel een kikker. Neem de geluiden in je op, maar je hoeft er verder niks mee te doen of er een oordeel over te hebben. Ga de soorten dus niet benoemen, herinneringen ophalen of nadenken of je het mooi vindt of niet. Je hoeft alleen maar te genieten van de geluiden. Lukt het je ook om je te richten op één geluid?
Oefening 2 – Voel de natuur
Zoek een voorwerp in de natuur dat jou aanspreekt. Bijvoorbeeld een tak, blaadje, veer of iets anders. Neem het voorwerp in je handen en voel één minuut lang heel aandachtig met je vingers. Hoe voelt het? Strijk met je vingertoppen over een boomstam of struik. Misschien helpt het je om te ontspannen.
Oefening 3 – Ogen dicht
Ga in je tuin rechtop staan. Doe je ogen dicht en focus je op alles dat er in je lichaam afspeelt. Heb je het koud of warm? Hoe voelen je voeten aan de grond? Hoe is je ademhaling? Probeer alles te signaleren wat je merkt. Vervolgens doe je hetzelfde met alles ‘buiten’ je lichaam. Wat gebeurt er in je omgeving? Waar merk je dat aan?
De bedoeling van bosbaden is om de natuur in je omgeving optimaal te ervaren. Oftewel: je tuin (of het bos) bekijken, voelen, ruiken en zelfs proeven. Door ‘uit je hoofd’ te gaan en je actief op al je zintuigen te richten, kom je dichter in contact met de natuur en je eigen gevoel.
Bron: IVN Natuureducatie
Header: Pexels