Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Bijzondere plekjes / Er op Uit / Kids / Reviews

Zuiderzeemuseum

Al sinds de aanschaf van onze Museumkaart wilde ik dolgraag met mijn mannen naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In dit museum lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Meer dan honderdveertig authentieke, historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Je krijgt een kijkje in het dagelijkse leven van de mensen die hier woonden. In de herfstvakantie bezochten mijn mannen en ik eindelijk dit leuke en kindvriendelijke museum. In deze blog lees je wat je er allemaal kunt doen én waarom dit een zo’n fantastisch museum is voor jong en oud.

Het dorp aan de Zuiderzee

Onze reistijd is ruim een uur als we het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum oprijden. Vanaf de parkeerplaats varen we met de boot naar het museum. De boot vaart om het kwartier dus je hoeft niet lang te wachten als je de boot mist. Met de Museumkaart hoef je geen entree te betalen en voor het parkeren betaalden we zes euro.

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Het binnenmuseum is het gehele jaar geopend, maar de openingstijden van het buitenmuseum zijn minder ruim. Neem een kijkje op de website van het museum voor de actuele openingstijden. Wij kozen ervoor om in de herfstvakantie te gaan vanwege de Oud-Hollandse kermis in het buitenmuseum, hierover later meer.

De wereld van een Zuiderzeekind

Ieder jaar is er een nieuw thema in het museum. Dit jaar stap je in de wereld van een Zuiderzeekind. Er is een kinderwerkstraat, waar je net als vroeger meewerkt en overal in het museum zijn Oudhollandse spelletjes te spelen. Het is heerlijk om door de oude straatjes te wandelen en overal een kijkje te nemen. Samen met mijn mannen ontdek ik hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes, en school. De kinderen die hier rond 1900 opgroeiden hadden een ander leven dan wij nu gewend zijn. Je moest al op jonge leeftijd je steentje bijdragen. Voor en na schooltijd werkte je om het huishoudpot aan te vullen of je zorgde voor broertjes en zusjes en verrichtte klusjes in huis.

We nemen een kijkje in de oude huisjes, bezoeken het postkantoor en nemen een kijkje in de oude wasserette. Natuurlijk konden we de Oudhollandse snoepwinkel niet overslaan. In de grachten zwemmen grote karpers en eenden en er zijn geitjes, schapen en varkens in het Zuiderzeemuseum waardoor het als een levendig dorp aanvoelt. Overal zijn vrijwilligers die zogenaamd nog leven in vroegere tijden. Als je een gesprekje met ze aanknoopt dan hoor je de mooiste verhalen.

Oud-Hollandse kermis

Natuurlijk werden mijn kinderen wild enthousiast van de Oud-Hollandse kermis in het buitenmuseum (tot en met zondag 30 oktober 2022). We genoten van verschillende gratis kermisattracties uit de jaren twintig, zoals een luchtschommel, een zwanenzweefmolen, een tunnelbaan en carrousel. Je kunt ook een waarzegger bezoeken en voor de lekkere trek is er een suikerspin- en popcornkraam. We nemen plaats in oude schoolbankjes en kijken hoe de smid te werk gaat. Daarna is het tijd voor een poppenkastvoorstelling die jong en oud aan het lachen krijgt. ‘Mama, ik moest huilen van het lachen, het was zo grappig!’

Geniet van een fantastische dag in het verleden

De tijd vliegt en we besluiten om ook een kijkje te nemen in het binnenmuseum. Als je het buitenmuseum verlaat aan de kant van de stad loop je er zo naar toe. Ook dit deel van het museum is een bezoekje waard. We hebben niet eerder zo’n lange tijd in een museum doorgebracht. En ondanks dat, hebben we nog niet eens alles gezien en gedaan. Kortom, een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is zeker de moeite waard. Ik raad je aan om lekker op tijd te gaan, zodat je genoeg tijd hebt om alles te ontdekken. Met gemak kun je je hier een hele dag vermaken. In de weekenden en vakanties worden er vaak diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd. Neem voor meer informatie een kijkje op www.zuiderzeemuseum.nl. Helaas hadden we geen tijd meer om Enkhuizen verder te ontdekken, maar we komen hier zeker nog eens terug.

Lees ook: Terug in de tijd in Prehistorisch dorp

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo