Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Zet je licht aan

Als tiener heb ik op de motorkap van een auto gelegen. Als fietser had ik voorrang, maar de automobilist reed door. Gelukkig ben ik er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, maar ik moet er niet aan denken dat mijn kinderen dat overkomt. Ik hamer er dan ook steevast op dat mijn kinderen hun lampen aan doen op de fiets. Zeker nu het laat licht wordt en we ’s ochtends vroeg in het donker naar de voorschoolse BSO fietsen. Het is maar een klein stukje door een woonwijk, maar fietsen in het donker draait namelijk om zien én gezien worden. Steengoed vind ik dan ook de fietsverlichtingscampagne ‘Zet je licht aan‘ van de ANWB.

Bewustwording

De cijfers liegen er niet om: 12% van de kinderen tussen de 7 en 17 jaar zet niet altijd hun fietsverlichting aan. In de meeste gevallen hebben ze geen licht aan, omdat hun lamp kapot is of omdat ze dit gewoonweg vergeten aan te zetten. Voor de tiende achtereenvolgende keer vraagt de ANWB aandacht voor goede en veilige fietsverlichting. Met een sjabloon en milieuvriendelijke spuitkrijt wordt de tekst ‘Zet je licht aan’ op fietspaden gespoten. Onderzoek wees uit dat 20% van de fietsers na het zien van de tag “zet je licht aan” zijn fietsverlichting wél aanzet.

De kracht van een verrassing

De kracht van deze actie is het verrassingseffect. Als de tag er continue staat, treed gewenning op en zie je het op een gegeven moment niet meer. Dan zou je net zo goed een verkeersbord neer kunnen zetten. De bewustwording onder fietsers is er wel, maar daadwerkelijk je licht aandoen, is een ander verhaal. Juist doordat je de tag ‘zomaar’ tegenkomt, wordt men er op een actieve manier aan herinnerd.

Als we midden op het fietspad staan, krijgen we een paar geërgerde blikken van fietsers. Maar als ze zien wat we aan het doen zijn, verschijnt er een glimlach en zeiden ze: ‘Wat een goede actie!’ Bij één van de ANWB-winkels haalde ik een gratis tagpakket om mee te helpen aan deze fietsverlichtingscampagne. Mijn oudste zoon is bijna zeven jaar en ik vind het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met bewustwording. Immers, jong geleerd is oud gedaan. Daarom hebben we samen een aantal tags geplaatst op fietspaden bij ons in de buurt. Tag je mee?

Haal je eigen gratis tagpakket op in één van de ANWB-winkels.

Goede verlichting en reflectie verkleinen de kans op een ongeval met 20%.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo