Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Vroeg opstaan en gaan!

De morgenstond heeft goud in de mond

Ik zou echt niet kunnen wat jij doet. Vroeg opstaan en dan bewegen enzo…” iets wat ik met regelmaat hoor. Ik denk dat iedereen het kan. Het is een kwestie van doen en er bewust voor kiezen. Ik ga goed op de ochtend, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Door vroeg op te staan, creëer ik een moment voor mezelf. Ik begin mijn dag zonder verwachtingen, verplichtingen, vragen en verzoeken. Alleen ‘me, myself and I’ in de frisse buitenlucht. Na traumatische tropenjaren en drukke dagen als werkende moeder liep ik continu op mijn tenen en werd ik geleefd. Ik maakte geen tijd voor mezelf, sterker nog, ik cijferde mezelf compleet weg. Totdat ik voor mezelf koos.

Lees ook: Tropenjaren

Ochtendmens

Niet iedereen staat ’s ochtends fit op als de wekker gaat. Misschien spring je het liefst wel op het allerlaatste moment uit bed om snel te douchen en wat eten naar binnen te proppen voordat je naar je werk gaat. Ik ben iemand die meteen “aan” staat en vrijwel direct op full power aan de slag kan gaan. Maar mijn man snoozt liever nog even, voordat hij uit bed stapt. Ik ben altijd al een ochtendmens geweest, al werd ik er bij de komst van de kinderen toe gedwongen. Ik functioneer beter in de ochtend dan op een ander moment van de dag. Nu mijn jongens weer wat langer slapen, kies ik er dan ook bewust voor om vroeg op te staan. Zo start ik mijn dag rustig en dat geeft me een voorsprong op wat er die dag komen gaat.

De ochtend kent een soort magische stilte. Het is voor mij een mooi moment om in te checken bij mezelf, op te sommen waar ik dankbaar voor ben, affirmaties uit te spreken en zo te blijven werken aan een positieve mindset. Ik kan echt genieten van de rust, de opkomende zon, de eerste zonnestralen van de dag en de mooie ochtendgloed. Dat moment voor mezelf aan het begin van de dag geeft me energie.

Vroeg uit de veren is lekker efficiënt

De ochtend is ook een goed moment om al je taken rustig te bekijken en te ordenen, planning te maken, mailtjes te sturen en doelen te stellen. Zo kun je je ochtend effectief maken, omdat je de tijd neemt voor die zaken die je anders ergens tussen de bedrijven door doet. Mijn werkdag begin ik het liefst zo vroeg mogelijk. Ik mag zelf kiezen hoe laat ik mijn werkdag start en dat kan al vanaf 07.00 uur. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom vind ik het heerlijk om al vroeg te starten en alle inkomende mailtjes beantwoord te hebben voordat mijn collega’s binnenkomen. Het geeft me het gevoel dat ik weet wat me te wachten staat. Dat ik in control ben.

De start van mijn dag heeft invloed op het verloop van de hele dag. Als ik mijn dag druk en chaotisch begin, dan zit mijn stresslevel al hoog en kan ik in de stress schieten van onverwachte zaken. Door vroeg op te staan en al overzicht te hebben, kan ik onverwachte situaties beter overzien.

Goede nachtrust is heilig

Geloof me, goede nachtrust is heilig. Vroeg opstaan gaat dus voor mij ook samen met relatief vroeg slapen. Vroeg opstaan kan dan wel indirect gezondheidsvoordelen hebben, maar als je door vroeg op te staan heel wat uurtjes slaap mist dan is er natuurlijk niets gezonds aan. Als je niet goed geslapen hebt, is het moeilijker om ’s ochtends vroeg je bed uit te komen. Ga dus eerder op tijd naar bed om eerder op te staan.

Je kwaliteit van je nachtrust en je manier van leven zijn belangrijk als het op de ochtend aankomt. Bij veel mensen is de nachtrust slecht door stress, overprikkeling, beeldschermen vlak voor het slapengaan, kunstmatig licht en tal van andere redenen. Bovendien leven we in een maatschappij waarin alles sneller dan snel moet. Maar je kunt niet van jezelf verwachten dat je van nachtbraker in een paar dagen omtovert tot fit ochtendmens. Geef jezelf de tijd om te wennen. Begin eerst eens met een kwartier of half uur eerder opstaan dan normaal, ga bewegen en ga bij jezelf na wat dat met je doet. Misschien heb je je wel eens voorgenomen om eerder op te staan, maar op het moment dat de wekker gaat, draai je je liever nog een keer om.

Afspraak is afspraak

Als je van tevoren al zegt dat je het niet kan, dan lukt het vaak ook niet. Maak een afspraak met jezelf. Een afspraak met jezelf is net zo belangrijk als een afspraak met een ander. En ja, uiteraard komt ook discipline om de hoek kijken. Als je bent gewend om altijd te snoozen zul je hier sneller aan toe geven. Je zult een vaste routine moeten creëren om een gewoonte te maken van vroeg opstaan. Ik zeg niet dat je nu elke dag vroeg moet opstaan omdat het mij nou toevallig zo goed bevalt. Maar ik hoop dat je een routine kunt vinden waarin je tijd voor jezelf hebt en je dat fit en energiek kunt starten.

Own your morning, elevate your life

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo