Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Stop met piekeren

‘Volgens mij leef je gewoon in een andere tijdzone’. Mijn schoonzus sloeg de spijker op zijn kop. Ik was tot irritant aan toe altijd te vroeg. Zo vroeg dat ik bijvoorbeeld een trein eerder had dan gepland en vaak als eerste ouder op het schoolplein stond (of sta eigenlijk). Fashionably late, wat is dat? Ik hield altijd rekening met rampscenario’s, zoals een lekke band, vertraging, een defect, sleutels kwijt, you name it. Mijn hoofd maakte overuren terwijl ik continu piekerde over alles wat er wel niet zou kunnen gebeuren.

Als je maar blijft tobben

Piekeren is je zorgen maken. Het denken of ‘malen’ over mogelijke probleem. Die gedachten beginnen dan vaak met de woorden ‘Wat als..?’ of ‘Stel dat..’. Iedereen piekert wel eens. Een conflict op je werk of een doktersafspraak waar je tegen opziet kunnen redenen zijn om te piekeren. Piekeren wordt een probleem wanneer het tijd in beslag neemt en geen oplossingen geeft. De eindeloze reeks gedachten die maar door je hoofd blijven gaan belemmeren je in het dagelijks leven. Vaak gaat piekeren samen met angst, boosheid of somberheid en die gevoelens kunnen het probleem vergroten.

Opgejaagd door mijn eigen gedachten

Onbewust en onbedoeld maakte ik me continu zorgen om van alles waardoor ik een hoop stress bij mezelf veroorzaakte. Het kostte me niet alleen tijd, maar ook veel energie. Ik werd me bewust van mijn eigen gedachten en negatieve denkpatroon en realiseerde me dat ik altijd beren op de weg zag. Ik dacht in problemen in plaats van oplossingen en werd daar ook een beetje somber van. Het veranderen van mijn denkwijze heeft ook het piekeren grotendeels een halt toegeroepen. Ik zal er moeite voor moeten blijven doen om dingen van een zonnige kant te bekijken, maar deze manier van denken heeft me wel meer rust en energie gegeven.

Tips en technieken

Als je veel piekert is het belangrijk om te leren hoe je dit kunt inperken. Leer je bewust te worden van je (negatieve) gedachten. Gedachten komen vaak automatisch bij je op. Om er bewust bij stil te staan, kun je jezelf letterlijk een halt toe roepen en een negatieve gedachte ombuigen naar iets positiefs.

Heb je wel eens van het piekerkwartier of het piekerelastiekje gehoord? Door een los elastiekje om je pols te dragen en hieraan te trekken kun je de stroom aan gedachten even doorbreken. Bovendien word je je bewuster hoe vaak je piekert. En in het piekerkwartiertje laat je je stroom aan gedachten gaan, maar gedachten die daarna opkomen, schrijf je op.

Wanneer je druk bent in je hoofd, komt het vaak voor dat je lichaam zelf minder actief wordt. Door in beweging te komen, zoals wandelen, fietsen of sporten zul je merken dat er meer ruimte en rust ontstaat in je hoofd. Maar het komt misschien ook wel voor dat je ’s nachts in bed piekert. Ga er dan even uit of luister met de koptelefoon naar muziek. Zorg in elk geval dat je met je aandacht niet blijft waar je bent. Afleiding kan helpen om het tobben tegen te gaan.

Meer informatie over piekeren vind je op de website van MIND

Afbeelding: Pexels.nl

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo