Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Toename overgewicht onder jongeren

appel of donut

Het percentage kinderen en jongeren met overgewicht is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar zijn vaak te zwaar. Maar liefst een kwart van deze jongeren heeft overgewicht, waarvan 7 procent obesitas. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Obese samenleving

Bij jongens en meisjes komt overgewicht ongeveer even vaak voor. Jongeren met een Nederlandse herkomst hebben met 15 procent het minst vaak overgewicht. Bij jongeren met een herkomst buiten Europa komt overgewicht met 24 procent het vaakst voor. Herkomst en opleidingsniveau van ouders lijken een belangrijke rol te spelen. Zo komt obesitas drie keer vaker voor bij kinderen tot 12 jaar van wie de ouders maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond dan bij kinderen met ouders met een afgeronde hbo- of universitaire studie. Ook bij kinderen met één ouder met obesitas komt (ernstig) overgewicht vaker voor. Jongeren (2- tot 25-jarigen) met een herkomst buiten Europa hebben met 24 procent vaker overgewicht dan jongeren met een Nederlandse herkomst (15 procent).

De gezondheidsverschillen tussen mensen in lage en hoge sociaaleconomische posities worden steeds groter‘, zegt Martijn van Wietmarschen van het NJi. ‘Het terugdringen van deze gezondheidsverschillen is complex. We leven in een obese samenleving die gericht is op veel en ongezond eten. Om dit te veranderen is er samenwerking nodig tussen overheden, scholen, lokale organisaties, het bedrijfsleven, eetgelegenheden, kinderen en ouders zelf.’

Onderliggende problemen

Voor kinderen is het belangrijk dat zij opgroeien in een omgeving waar gezondheid een plek heeft. Vooral kinderen in kwetsbare wijken, waar de voorzieningen en toegang tot sport minder zijn, kampen met overgewicht. Maar er zijn oplossingen. Zo heeft de gemeente Amsterdam buurtmanagers ingezet om alle wijken fysiek en sociaal gezonder in te richten. Bijvoorbeeld door bakkers in de wijk voornamelijk volkoren brood te laten verkopen. Een andere manier van preventie is om niet alleen vanuit een medisch oogpunt te kijken naar kinderen met overgewicht, maar hen en hun ouders beter te ondersteunen. ‘Hier werkt het landelijk programma Kind naar Gezonder Gewicht met steeds meer gemeenten aan mee. Dit programma helpt om onderliggende problemen aan te pakken, zoals armoede, mentale gezondheid en stress. Want als je als ouder in de stress zit over geld, kom je er niet aan toe om je kind meer te laten bewegen.

Meer gezondheid

Volg je mij al op Instagram?

Header: Pexels

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo