Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Offline influencers

kind computer

Maar liefst één op de vier kinderen en jongeren in Nederland maakt meer dan twee ingrijpende jeugdervaringen mee. Zij groeien bijvoorbeeld op in armoede, worden thuis emotioneel verwaarloosd of gepest op school. Kinderen die een stapeling van ingrijpende ervaringen meemaken, hebben op latere leeftijd een verhoogd risico op psychische stoornissen zoals depressies, angststoornissen en verslaving, maar ook kanker, diabetes of obesitas. Maar er is ook goed nieuws: positieve jeugdervaringen kunnen ongezonde stress verminderen én gezondheid bevorderen. Hier hoef je geen therapeut voor te zijn. Ook jij en ik kunnen hieraan bij dragen.

De kracht van aandacht

Mensen uit de directe omgeving kunnen deze positieve ervaringen aan kinderen en jongeren bieden. Dat hoeft niet altijd door te praten, maar kan ook door leuke dingen te doen samen, een kop thee drinken of praktische hulp. De optelsom van al die momenten van oprechte aandacht maakt het verschil. Dat is de kracht van aandacht!

Met de campagne ‘Offline Influencers’ creëert de Gezonde generatie bewustwording over de kracht van aandacht. In het bijzonder voor kinderen en jongeren die ingrijpende jeugdervaringen meemaken. Met ‘offline influencers’ worden de mensen in de omgeving van kinderen en jongeren bedoeld, die positieve ervaringen kunnen bieden en hiermee het verschil kunnen maken. Dat kan de buurvrouw zijn, de judocoach, de leerkracht of iemand uit de familie, maar ook jij en ik! Met dat beetje extra aandacht, een steuntje in de rug of hulp kunnen kinderen en jongeren die nare ervaringen meemaken worden geholpen om gezonder op te groeien.

Tips voor offline influencers

Uit onderzoek van de Gezonde Generatie blijkt dat volwassenen veelal bereid zijn om steun te bieden, maar vaak niet weten hoe. Een van de belangrijkste dingen die je voor iemand kunt doen: gewoon luisteren, zonder oordeel. Je hoeft geen oplossingen te bieden, of advies te geven. En weet je niet wat je moet zeggen? Zeg dat dan. Bijvoorbeeld: ‘Ik weet niet goed wat ik nu moet zeggen, maar ik ben er wel voor je. Ik luister.’ Of geef een knuffel, of biedt even afleiding door samen iets te ondernemen. Probeer regelmatig complimenten uit te delen. Niet alleen over prestaties, maar ook over iemand als persoon. Bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je er bent.’

Echte aandacht kan enorm helpen

Je kunt bewust en onbewust een grote positieve invloed hebben op het welzijn van kinderen. Echte aandacht voor een kind of jongere die in een lastige situatie zit, kan enorm helpen. Echte aandacht voor een kind of jongere die in een lastige situatie zit kan enorm helpen. Als je ongezonde stress helpt verminderen, dan heeft dat een groot effect op de mentale en fysieke gezondheid. Niet alleen nu maar voor de rest van het leven.

Lees meer blogs over leefstijl

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo