Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Kun jij even bijspringen?

bijspringers gezonde generatie

Het ouderschap is een avontuur waar niemand je op kan voorbereiden. Het is mooi en tegelijkertijd vinden de meeste ouders het ouderschap pittig. In de fase met jonge kinderen (het heet niet voor niets de tropenjaren) ligt veel druk op ouders om alle ballen hoog te houden. Dat levert stress op en dat is niet goed voor henzelf én niet goed voor het kind. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer sociale steun ouders ontvangen hoe minder stress zij ervaren. Daarom is het belangrijk dat er mensen in hun omgeving zijn die af en toe bijspringen. Zo kan de druk bij ouders even omlaag en kunnen zij weer opladen. Ook in het belang van de kinderen.

Traumatische tropenjaren

Onze maatschappij verwacht dat je als ouder op volle kracht functioneert en doorgaat met je leven zoals je vroeger deed, maar dan ook met de zorg voor een baby die je regelmatig wakker houdt. Mijn tropenjaren waren traumatisch. Door een chronisch slaapgebrek functioneerde ik niet meer. In die tijd vond ik het zo fijn dat mijn moeder en schoonmoeder voor mij klaar stonden. Het gevoel dat je wordt gesteund, geholpen en gezien is van groot belang. Dat zit vaak in kleine dingen. Niet alleen een luisterend oor, maar ook even wandelen met de baby of een boekje voorlezen. Een klusje in huis of een boodschap afgeven. Het was voor mij net dat steuntje in de rug en heeft mij door een moeilijke periode heen geholpen. Ik weet niet hoe we het er anders vanaf hadden gebracht.

Hoe kun je even bijspringen?

Grote uitdagingen voor gezinnen zijn de balans tussen werk en privé, financiële zorgen, tijd voor jezelf en tijd voor elkaar. Ouders komen verder in de knel doordat zorgtaken nog steeds grotendeels bij moeders terechtkomen en niet gelijk verdeeld zijn over beide partners. Voor ouders van jonge gezinnen is het belangrijker dat ze wat vaker aan zichzelf toekomen, zodat ze minder stress ervaren en weer op kunnen laden. Dan is het fijn als er bijspringers zijn. Een bijspringer is een goede vriend, buur of kennis die, wanneer het nodig is, even bijspringt.

Je kunt op allerlei manieren bijspringen: een hapje eten brengen bij een vriendin, je nichtje wegbrengen naar de voetbaltraining of even de hond van de buuf uitlaten. Een kleine moeite voor de bijspringer, een groot effect voor ouders en kinderen. Meer informatie over het belang van even bijspringen lees je op de website van de Gezonde Generatie.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo