Afgelopen week konden scholen weer meedoen aan de Week van de Lentekriebels, een jaarlijkse projectweek om seksualiteit, relaties en weerbaarheid op school te bespreken. Ongeveer 40% van de scholen deed hier aan mee. Alle scholen in Nederland zijn verplicht om aandacht te besteden aan deze onderwerpen, maar kunnen zelf bepalen op welke manier zij daar invulling aan geven.
Samen praten over wensen en grenzen
Vorig jaar was er een hoop te doen over de Week van de Lentekriebels. Het lesmateriaal zou heel expliciet zijn. Sommige ouders begonnen zich na onder meer berichten op social media ongerust te maken over de inhoud. Andere vaders en moeders vonden het praten met hun kinderen over seksualiteit hun eigen zaak en niet die van een ander, zoals een leerkracht.
Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen hun grenzen leren kennen, dat ze leren aangeven als ze iets niet fijn vinden, en ook dat ze leren wat het is om verliefd te zijn. Moet dat dan al in groep 3? Wat mij betreft wel. Al vroeg hebben kinderen vragen over hun lijf. Mijn jongens zitten in groep 4 en 5, maar al vorig jaar kwamen ze thuis met verhalen over verkering. Geloof me, die lentekriebels zijn zeker aanwezig!
Op een fijne manier met elkaar omgaan
Uiteraard ben ik van mening dat een zesjarige andere les krijgt dan een leerling uit groep acht. Zo zijn kinderen van vier tot zes jaar benieuwd waar baby’s vandaan komen en zijn kinderen van negen tot twaalf jaar nieuwsgierig naar onderwerpen als verliefdheid, voortplanting, verschillen tussen jongens en meisjes en veranderingen in de puberteit. Zo heeft mijn zoon deze week geleerd dat een baby beweegt in de buik, maar ook al kan horen. Met een koprol op zijn bed liet hij zien dat baby’s ook op z’n kop in de buik zitten en soms geboren worden door een sneetje in de buik. Ook leerde mijn zoon over aanrakingen waarbij het belangrijk is om duidelijk ja en nee te zeggen.
Scholen spelen een belangrijke rol
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zijn voorgelicht gemiddeld later beginnen aan seks en beter zijn voorbereid. Door de lessen relationele en seksuele vorming zijn ze ook weerbaarder en krijgen ze later, als ze seksuele relaties aangaan, minder vaak met problemen te maken, zoals gedwongen seks, een soa of tienerzwangerschap. Positieve seksuele vorming geeft leerlingen dus een belangrijke basis voor een gezonde en veilige ontwikkeling. Zodat ze later, als ze seksuele relaties aangaan, ook gaan praten over hun wensen en grenzen. Ik vind dat scholen daar een belangrijke rol in spelen.
In gesprek met je kind
De Week van de Lentekriebels is ook een goede aanleiding om thuis in gesprek te gaan. Zo praten we wel eens over wie we lief vinden en hoe je dit aan elkaar laat merken. Om het gesprek op gang te brengen, gebruik ik het boek Maar hoe dan?. In dit boek lees je hoe je op een fijne manier met elkaar om kunt gaan – niet alleen in het echte leven, maar ook online. Het boek zit vol geinige weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen hierover leren, want dit draagt bij aan weerbaarheid en zelfvertrouwen, fijnere ervaringen in de toekomst en meer seksuele gelijkheid. Door erover te praten, wil ik mijn kinderen laten zien dat ze bij mij terecht kunnen als ze vragen hebben over welk onderwerp dan ook.
Meer over de Week van de Lentekriebels lees je op seksuelevorming.nl
Header: Pexels