Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Sport / Wintersport

Alleen skiën heeft voordelen

wintersport sneeuw

Al in het najaar begint het bij mij te kriebelen en krijg ik spontaan een lach op mijn gezicht als ik alleen al aan de wintersport denk. Ja, ik ga liever naar de sneeuw dan naar het strand. Mijn liefde voor de wintersport is met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ik al op te latten en kreeg ik ieder jaar skiles in de Alpen. Het liefste zou ik, net als vroeger, ook ieder jaar met mijn kinderen naar de sneeuw gaan. Maar helaas zijn wintersportvakanties ook erg kostbaar. Ik spaar nog even door voor een familievakantie in de sneeuw, maar mijn hart maakte een sprongetje toen mijn moeder en ik concrete plannen maakten om een paar dagen naar Saalbach in Oostenrijk te gaan.

Alleen skiën, is dat niet eenzaam?

Vier jaar geleden ging ik ook samen met mijn moeder een paar dagen naar de sneeuw. We zitten vrijwel altijd op één lijn en voelen elkaar goed aan. Anders dan voorheen, staat mijn moeder dit jaar niet meer op de latten. Afgelopen jaar heeft zij een wervel gebroken tijdens een ongelukkige val op de piste. De schrik zit er goed in en in combinatie met de zorgen voor mijn vader durft ze het risico niet meer te nemen.

Heel jammer dat we het skiplezier niet meer samen kunnen beleven, maar ik ben wel van plan om die bergen in te gaan. En dus ski ik alleen. Dat klinkt misschien een beetje eenzaam, maar dat valt beste mee. Spannend vind ik het ook niet. Ik vertrouw op mijn techniek en weet van mezelf dat ik iedere afdaling naar beneden kan komen in alle weersomstandigheden. Ook over mijn moeder hoef ik mij geen zorgen te maken. Die vermaakt zich prima in de pittoreske wintersportdorpjes of in een gezellige alm met een goed boek.

Veiligheid staat voorop

Mijn man had wel twijfels, met name over mijn veiligheid. Buiten de vakantieperiode kan het voorkomen dat je soms helemaal alleen op de piste staat. Dat is natuurlijk kicken, maar als je ongelukkig ten val komt, dan heb je ook niet meteen hulp. Dat is toch iets om rekening mee te houden. Nu hoef ik niet meteen een lawinepieper mee te nemen, omdat ik geen risico’s opzoek door off piste te skiën, maar ik deel wel mijn locatie via mijn mobiele telefoon. Als mijn moeder mij niet kan bereiken dan kan ze in ieder geval zien waar ik ben.

Skiën in je eigen tempo

Natuurlijk is het gezelliger om samen te skiën, maar in je eentje op de piste heeft toch ook een heleboel voordelen. Het grootste voordeel is misschien wel dat je de hele dag je eigen gang kunt gaan. Je begint wanneer je wilt en je pakt de afdaling die je maar wilt. In je eentje ben je vliegensvlug door de wachtrij van de skilift heen. Je vult makkelijker het laatste plekje in een stoeltjeslift op. Er zijn zelfs skiliften die een speciale wachtrij hebben voor mensen die alleen skiën. In de lift geniet ik van de rust en het mooie landschap om mij heen. Ik snuif de frisse berglucht op en laat mijn ogen over de adembenemende bergtoppen glijden.

Je gaat lunchen waar en wanneer je maar wilt en je hoeft niet te wachten op medeskiërs die nog bovenaan de piste staan, even naar de wc moeten of hun skischoenen goed moeten doen. Geen discussies over welke afdaling of route en geen gejakker of langzame medeskiërs. Je kunt de hele dag skiën op je eigen tempo en in je eigen ritme. Bijvoorbeeld keer op keer je favoriete piste afdalen zonder dat iemand er iets van zegt.

Samen is toch leuker

Ik vind het heerlijk om in de bergen te zijn. Of ik nou alleen ben of met een gezelschap. Ondanks de voordelen van het skiën in je uppie blijft de wintersport toch bij uitstek een vakantie om samen van te genieten. Al hoewel je best aanspraak hebt in de skilift en verrassende gesprekken kunt voeren met onbekenden, is het toch jammer dat je niet de slappe lach hebt met je partner, familie of vrienden. En dus was ik na een dag in mijn eentje op de latten heel blij dat mijn moeder op mij zat te wachten om samen te après-skiën, ontspannen, lachen en uitgebreid te dineren.

Lees hier meer blogs over wintersport

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo