Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Gezonde smikkelweken 2023

kind op school

In de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding, door middel van spelletjes, proeven en zelf koken. Dit nationale groenteprogramma is een initiatief van Spoony – hét merk om kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar een gezond voedingspatroon te geven, met groenten in de hoofdrol.

Te weinig groente

In Nederland eet 85 procent van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten”, zegt Phaedra Mensen, oprichtster van Stichting Spoony. Trek wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat één op de zeven Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Je kent de uitspraak misschien wel: it takes a village to raise a child. Want ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het in de praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken is een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten. Want zowel de kinderen, als ouders, opvang en scholen doen mee.

Van courgettecake tot bietenpizza

De kick-off van de Gezonde Smikkelweken vindt plaats in de tweede week van de zomervakantie op bijna elfhonderd bso-locaties door heel Nederland. De bso’s ontvangen vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten, hieronder valt een pakket om courgettecake te bakken en een zintuigenspel waarmee de kinderen onbekende groente, zoals ananas-tomaten, ontdekken. Dit jaar doen voor het eerst bso’s door heel Nederland mee.

Uitbreiding naar basisscholen en kinderdagverblijven

Dit jaar doen voor het eerst ook scholen en kinderdagverblijven mee. In samenwerking met Stichting Goeie Grutten is een Gezond Smikkelweken-lespakket ontwikkeld speciaal voor kinderen in groep vier tot en met zeven. Hierdoor staat bij ruim tweehonderd basisscholen (bijna allemaal gelegen in gebieden waar ondersteuning in sociaal en economisch opzicht van extra waarde kan zijn) educatie over gezonde en duurzame voeding centraal in de laatste drie weken van het schooljaar. Daarnaast wordt ook de Gezonde Smikkelweken Mini geïntroduceerd bij kinderen tussen één en vier jaar. Op die manier worden ook de allerkleinsten al op jonge leeftijd enthousiast gemaakt voor gezonde voeding.  

Online platform

Alle kinderen die deelnemen via hun bso of school krijgen voor thuis ook een kook-en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Kinderen die niet naar de deelnemende bso’s en scholen gaan, kunnen via het online platform toch gratis thuis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Door deel te nemen aan de challenges maken ze kans op honderd prijzen, variërend van een Cortina fiets en Nike Air Jordans tot een stuntstep en tijdschriftabonnementen. Meedoen kan tot en met 3 september 2023.

Meer informatie over gezonde voeding

Op de website van Voedingscentrum vind je heel veel informatie over gezonde voeding, voor alle leeftijden. Zowel voor ouders als voor professionals is er informatie te vinden. De recepten van de Gezonde Smikkelweken zijn in lijn met de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Meer gezonde voeding

Volg je mij al op Instagram?

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo