Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Fitness / Leefstijl / Persoonlijk / Sport

De drempel om te gaan sporten

krachttraining sportschool vrouw

Het is gewoon een kwestie van die drempel overstappen. Zo simpel klinkt het, maar is het vaak niet. Het komt regelmatig voor dat mensen jarenlang niets meer aan sport hebben gedaan. En dan wordt die drempel om wel te gaan sporten steeds groter. Laatst vroeg een kennis aan mij naar mijn sportschool. Ze vertelde dat ze al lang niet meer had gesport, maar wel wilde beginnen. Ik weet hoe ongemakkelijk je kunt voelen als je al zo’n tijd niets hebt gedaan. Maar daarin ben je echt niet de enige. Een groot deel van de mensen kamt met dezelfde onzekerheid. Daarom stelde ik voor om een keertje met mij mee te gaan.

Sporten is goed voor je gezondheid

Iedereen weet wel dat sporten goed is voor je gezondheid. Door te sporten voel je je fitter, het verlaagt de kans op allerlei ziektes, aandoeningen en blessures en heeft een positieve invloed op je stemming. Maar ook als je alle voordelen zo kunt opnoemen, kan de drempel om (weer) te gaan sporten toch hoog zijn. Deze drempels kunnen praktisch zijn, denk aan kleine kinderen thuis of de kosten. Maar er zijn ook mentale drempels, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je niet fit genoeg bent of omdat je je schaamt voor je slechte conditie. Misschien ben je wel een beetje angstig voor het onbekende. Kortom, angst en schaamte kunnen je tegenhouden om (weer) te gaan sporten.

Kies een sportschool die bij je past

De wil om meer te sporten of een goed voornemen is natuurlijk leuk, maar daar ga je die drempel niet mee over. Je voornemen moet je vertalen in een concreet plan. En dat begint met kleine, haalbare doelen, waarbij je niet te hard van stapel loopt of jezelf hoge verwachtingen oplegt. Een keertje met iemand meesporten is een eenvoudige manier om te ervaren hoe het is om te sporten in de sportschool. De keuze voor de locatie is ook belangrijk. Het is natuurlijk verleidelijk om je te laten leiden door prijs en afstand, maar het is belangrijker dat je je op je gemak voelt in de omgeving.

Daarom nodigde ik mijn kennis uit om een keertje met mij mee te gaan. Een week later zagen we elkaar bij de sportschool. Ik gaf een korte rondleiding en we gingen samen aan de slag met krachttraining. Samen sporten is leuk en werkt motiverend. Bovendien maakt het sociale contact het sporten ook makkelijker, want als je samen sport ben je minder bewust van jezelf en heb je een beetje afleiding. Ook kun je elkaar inspireren om toch nog even dat extra beetje uit je training te halen.

Met een peptalk die drempel over

Terwijl ik enthousiast vertelde over de mogelijkheden om een persoonlijk sportprogramma op te laten stellen en de vele groepslessen waaraan je kunt deelnemen, liep net de sportinstructeur van de hiit training en bodycombat groepslessen langs. ‘Doe je mee, Stefani?’ Ander keertje, riep ik terug. Maar ik besefte mij op dat moment dat ik mij niet meer kon herinneren wanneer ik voor het laatst mee had gedaan aan een groepsles. En zonder dat ik er erg in had, was er ook voor mij een drempel ontstaan. Praktisch what you preach, dacht ik. En dus ging ik toch de HIIT groepsles volgen. Een peptalk of een duwtje in de rug is soms voldoende om die ene drempel te overwinnen. 

Lees meer over fitness

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo